Valborgsbrasan på Kaplansbacken anno 2024.
Traditionsenligt firas våren in här på Kaplansbacken, Älmsta, Väddö.
Onsdagen den 30 april 2025, kl. 19.00 hälsas våren med sedvanlig majbrasa vid Roslagens Sjöfartsmuseum, Kaplansbacken, Älmsta.
Brasan tänds kl. 19.30.
Vårtal av Jacob Christman.
Körsång av Canimus under ledning av Ingrid Lundén.
Grillad korv, kaffe i anslutning till brasan.
Toalett, skötrum etc. finns i Museet, via Entrén.
Museet håller öppet med frivillig Entréavgift.
Hitta till oss, se karta här!
Vi låter Håkan Lundén berätta lite om bakgrunden till att vi firar Valborg här på Kaplansbacken (Ur Valborgsfirande under tredje vågen 2021):
För hundra år sedan hade man i stort sett en brasa i varje by här på Väddö. När Roslagens Sjöfartsmuseum flyttade till Kaplansbacken var det helt naturligt att man även skulle ha en brasa här. Redan det första året, 1940, var det författaren Einar Malm som höll i vårtalet. Man fortsatte att fira Valborg här i 15-20 år samtidigt så försvann flera brasor kring Väddö och firandena koncentrerades till Vikingalunden och IOGT i Västernäs. Efter några incidenter upphörde firandet på Vikingalunden under 1990-talet medans firandet i Västernäs fortsatte ytterligare några år.
En kvinna vid namn Essy Edvardsson tog kontakt med Sture Götesson på Roslagens Sjöfartsminnesföreningen och undrade om man inte kunde ordna en brasa på Kaplansbacken. Sture körde upp en hög granris till parkeringen på Roslagens Sjöfartsmuseum och kören Rosmarin, under ledning av Solvig Björnestedt, som tidigare sjungit på Vikingalunden stod för sången. Ganska snart etablerades firandet på Sjöfartsmuseet och Stig Alfredsson från Granö, som hållit i ett av de första vårtalen, tog även ansvar för firandet. Kören Rosmarin blev kvar ända till millennieskiftet.
Om man tittar på vårtalare har många varit präster, som Anders Elvin, Birgitta Sundin Joakimsson, Kristina Pettersson m.fl. Andra har varit författare och kulturpersonligheter som Michael Blum, Erik Eriksson och Eli Åhman Ovetz. Ytterligare har det varit några lokala kända personer såsom Åsa Söderman, Mikael Törnman och Peter Hilmersson. Det man kan säga är att under alla dessa år har aldrig någon vårtalare talat mer än en gång.
Själva firandet har också bytt plats. Från början var det på parkeringsplatsen. Sen flyttade elden till kullen där Nygrunds fyr står idag, för att sedan flytta till ängen bakom båthuset. Ansvaret gick så småningom till Maths Rigelius och det är fortfarande han som håller i trådarna när det blir riktiga firanden på Kaplansbacken. Även körer har kommit och gått, även om det inte har varit samma omsättning på dem som vårtalare. Kören Rosmarin höll på till 1999. Sedan var det Inga Gustavssons kvittergrupp innan Åke Pettersson och Kör för alla tog över och stod för vårsångerna i hela tretton år. Under senare år har kören Canimus under ledning av Ingrid Lundén stått för vårsångerna. Till pandemifilmen 2020 lånade Hallstaviks kammarkör ut sina studioinspelade vårsånger. Vid några tillfällen har även kyrkans barnkör deltagit.
"Elden som vi tänt, elden som stiger mot kvällshimlen och förkunnar att våren är riktigt framme i Roslagen, lika ny och tjärfärsk och mulldoftande som någonsin - den elden är sinnebilden för vår livsvilja! Samlad och rak stiger den genom dunklet mot stjärnorna till tecken på, att så länge svenska talas och roslagsgraniten håller, finns inget skäl att misströsta. Låt oss alltså glädjas med markerna att vi trots allt få fira denna afton i fred! Det är dock en lust att leva - och så länge vi lever, blommar hoppet".
Einar Malm (Rospiggen 1940).