SJÖFARTSMUSEUM

Historia från 1938 till idag

ROSLAGENS SJÖFARTSMUSEUM

Historia från 1938 till idag

Roslagens Sjöfartsminnesförening bildades den 15 mars 1938.

Bild: Lydias ankare. Föremålet som väckte tanken... Nu finns den att beskåda utanför museet.
Det gamla komministerstället på Kaplansbacken arrenderades först av föreningen. 1942 förstördes huvudbyggnaden av eld och en stor del av föremålen och arkivalierna gick till spillo. Efter branden skänkte stiftet de återstående byggnaderna och därmed lades grunden för Sjöfartsmuseet.

Genom en donation kunde en domargård från 1850-talet i Malmberga, Häverö förvärvas. Det är den byggnaden som vi nu kallar Skeppargården. På nedre botten visas interiörer från ett välbärgat skepparhem, som det kunde se ut på 1870 - 90-talet.

Under åren har nya museibyggnader tillkommit i etapper. 2001 byggde museet en ny utställningshall - Båthuset.
Bilden visar museet på 1950-talet.
Elviras mast.

1940 inköpte Sjöfartsminnesföreningen på auktion slupen Elvira. Av projektet återstår bara den 27 meter höga masten vid museet. Innanför stenstolparna och kättingen som markerar Elviras skrov möter ett inbjudande och välansat gårdstun och en hembygdsgård till minnet av de seglande rospiggarna.

Elviras skrov ligger sjunket i vassen i Storfjärden.

Viktiga datum i museets historia

1938
Roslagens Sjöfartsminnesförening bildas den 15 mars 1938. Domkapitlet i Uppsala upplåter den gamla komministergården på Kaplansbacken vid Älmsta, Väddö till föreningen. Ärkebiskop Erling Eidem undertecknar arrendekontrakt den 21 april.
1940
Sjöfartsmuseet inrättas på Kaplansbacken.
1942
Huvudbyggnaden brinner den 20 januari 1942. Föreningen hade vid tidpunkten 300 medlemmar, ett ovanligt friskt släkte. Trots eldsvådan tappade inte den nybildade föreningen sugen, utan tog jordbävningen och storbranden i San Francisco 1906 som exempel – medan elden härjade i ena änden av staden, började nybyggnaden i den andra. Föreningen erhåller de kvarvarande byggnaderna på Kaplansbacken som gåva från Väddö pastorat.

På Ann Margret Dahlquists teckningar från 1941 kan vi se hur museet såg ut innan branden i januari 1942.

1945
Föreningen erhåller 50-årigt arrendekontrakt med Uppsala stift på fastigheten Älmsta 5:1, Kaplansbacken.
1947
Sjökapten Eliord Ericsson donerar den gamla domargården från 1850-talet i Malmberga, Häverö, som monteras ner och flyttas till Kaplansbacken. Den nya museibyggnaden invigs den 8 augusti.
1955-56
Utbyggnad med nuvarande ”Kanalgången” och ”Kustsalen”.
Utbyggnad med ”Maskinsalen”.
1984-85
Utbyggnad med ny entré, kontor, hörsal och sanitetsutrymmen. Brunn borras och avloppsanläggning installeras.
1986-87
Utbyggnad med arkiv samt ”Segelsalen” och ”Knopgången”. Flera nya permanenta utställningar färdigställs.
1994
Föreningen köper ”Kaplansbacken” av Egendomsnämnden i Uppsala stift, d.v.s. 9 755 kvadratmeter  mark där Sjöfartsmuseet är beläget och får samtidigt förmån av väg-, utfarts- och parkeringsservitut.
Båthuset och dess permanentutställning invigs i maj.
Museet döps om och heter numera Roslagens Sjöfartsmuseum.
Verkstadslokalen Beckhuset invigdes i juni.
2018
Lars Matts Eriks Sjöbod öppnas upp i fiskehamnen, Grisslehamn, som ett litet museiannex.
Gästbryggan i Väddö kanal renoveras.
Museet försörjs med solenergi från Solcellspaneler som monterats på Båthusets tak.