ROSLAGENS
SJÖFARTSMINNESFÖRENING
Genomförda aktiviteter 2024
ROSLAGENS SJÖFARTSMINNESFÖRENING
Genomförda aktiviteter 2024
Takpannor etc. - Kaplansbacken.
Vi vet att vintern kommer! En av de viktigare sysslor som vi har här på museet under hösten är att kontrollera taket till museet. Arbetet med det gjordes under helgen 5-6 september och utfördes av Jonas Alstermark, Mikael Alstermark, Fredrik Nilsson, Anders Öhman och Bo Buhre.
Torbjörn Andersson arbetade med att mäta upp längd på kabel för framtida eluttag till parkeringen. Det kommer inom kort upp ställplatser för husbilar och senare även laddstolpar för elbil på museets parkering.
🕆 Vi ägnar en tanke till Erik Nauclér som under många år ideellt ansvarat för genomgången av våra tak vid Roslagens Sjöfartsmuseum.
Beckhuset - S/S Norrteljes ankarspel.
Vi fick in fler delar till det ångdrivna ankarspelet från S/S Norrtelje måndagen den 5 augusti.
Knutte Alm och Torkel Andersson från Stiftelsen S/S Norrtelje hade hand om leveransen av det stödfäste som ska sitta på kättingsidan. Tyvärr saknas övre delen. Hittas inte den får vi vara nöjda, även om ankarspelet alltså inte är helt komplett. Till nästa sommar ska vi ha ankarspelet klart så att den kan beskådas vid museet.
Arbetsdag - Lars Matts Eriks sjöbod.
Fredagen den 2 augusti var Bosse Buhre, ivrigt påhejad av Erik Nauclér och Håkan Lundén, i Grisslehamn och tjärade vaggan till Mosses båt som ligger som museibåt i sjöboden.
Medan vi ändå var där slog han även vassen som växt upp sedan förra året.
Elmstanatta.
Under Elmsta-natta, fredagen den 26 juli hade föreningen ett informations- och försäljningstält i Elmsta Park. Vi hade bl.a. med oss vår mobila utställning. Ansvariga var Susanne Olsson och Josefine Rigelius.
Kanalkapprodden.
Under Elmsta-Natta hade vi dessutom vår traditionella Kanalkapprodd. I år gjorde två lag upp i två heat och den sammanlagda tiden räknades. Segrade gjorde ÖKA, d.v.s Öregrund, Östhammar och Österbybruk Kettlebell Atleter, med totalt 16 sekunders marginal. ÖKA bestod av ett gäng tjejer med erfarenhet av bl.a. Gräsö Runt.
I kapprodden användes postroddsbåtarna 75 Inger af Massum och 97 Einar Jansson.
Gökotta - Kaplansbacken
Torsdagen den 9 maj var det åter dags för det som blivit en trevlig tradition, gökottan på Kaplansbacken.
Det var 23 stycken närvarande vid gudstjänsten som i år hölls av Christian Wiegert.
Det var en vacker men småkylig morgon. Efter gudstjänsten gick alla in och intog sina medhavda kaffekorgar i hörsalen.
Knoptavla - Kaplansbacken
Torsdagen den 2 maj monterades knoptavlan upp.
Det är Matts, vår repslagar- och knopspecialist, som snickrat ihop tavlan och tanken är att besökare, mest barnen kanske, ska försöka göra lite knopar efter de exempel som redan finns på tavlan. Eller varför inte hitta på någon ny knop.
Man hittar tavlan på utsidan av Freiasalen, ut mot gårdstunet.
Postrotekommittén tilldelas kulturpris - Huddinge.
Stockholms läns hembygdsförbund har tilldelat Postrotekommittén (arrangörsföreningarna Roslagens Sjöfartsminnesförening och Eckerö hembygdsförening) förbundets kulturpris 2024 för 50 års värnande av kulturarvet kring Postrodden och för boken om Postrodden över Ålands hav.
Förbundsordföranden Anita Lundin överlämnar diplomen till Postrotekommitténs representant Håkan Lundén vid Förbundets årsmöte i Huddinge den 11 april 2024.
Årsmötet 2024
Årsmötet hölls fredagen den 15 mars på Väddö Folkhögskola.
Årsmötet inleddes med ett mycket uppskattat föredrag av Furusundsguiden Carin Tehler där hon berättade om spritsmugglingen under förbudstiden.
Efter kaffepausen blev det sedvanliga årsmötesförhandlingar där Per Ringhagen avgick som styrelseledamot och ersattes av Mats Magnusson.
Håkan Lindberg fick Botvidssons författarstipendium för artikeln "Järnbarken Plus förlisning 1933" och Anders Svebilius, Eckerö, Åland fick Diplom för förtjänst.
Lars Matts Eriks sjöbod - Grisslehamn.
Under vintern har Ingrid Lundén renoverat museiskylten till sjöboden i Grisslehamn som nu är tillbaka på plats inför öppethållandet på påskafton.
Påskafton, lördagen den 30 mars kl. 11-14.
Midsommardagen, lördagen den 22 juni kl. 10-15
Grisslehamnsdagen, lördagen den 13 juli kl. 10-16
Engströmsdagen har vi öppet från 10.00 till 15.00.
Kaplansbacken: Hasselbuskar tas bort.
Under tisdagen den 30/1 började Anders och Bosse att röja på Kaplansbacken.
Hassel har en förmåga att växa till lite för fort. De gånger vi har haft hjälp av större kranbilar och div. andra fordon har buskar slagit in i backspeglar. Likaså nere vid äppelträden har det blivit besvärligt att sköta gräsklippning. Nu är det slut med det.
Annars kan vi rekommendera en promenad ner i kohagen och till vänster efter färisten, där finns en härlig hasselskog. Tidig vår kan man även njuta av lilla bäcken, som tyvärr torkar ut senare på sommaren. Glöm inte att stänga grindar ifall tjurkalvarna är ute i hagen.
Beckhuset: S/S Norrteljes ursprungliga ångdrivna ankarspel.
Nu när S/S Norrtelje är inne på varv för nya bottenplåtar passar vi på att göra i ordning det ursprungliga ångdrivna ankarspelet.
S/S Norrtelje tillverkades år 1900 och ankarspelet fanns på plats på fartyget fram till 1968 då det bogserades upp till Norrtälje.
Roslagens Sjöfartsmuseum fick ankarspelet som gåva från Stiftelsen S/S Norrtelje år 2023.
Arbetet med att få ankarspelet i museiskick påbörjades den 24/1 och arbetet sköts av Bosse Buhre och Anders Öhman. Tanken är att ankarspelet ska ställas ut på en bra plats på Kaplansbacken.
Se resultatet i sommar!
Vi har inventerat vårat lager av årsboken Rospiggen från 1940 till 2024.
Saknar du en årgång går det att se om vi har den till försäljning i museet.
Om vi inte längre har aktuellt år i lager till försäljning kan man ändå hitta ett exemplar i vårat arkiv. Tyvärr blir du tvungen att läsa den på plats. Kanske ta en kopia av artikeln.
Det går även att hitta gamla Rospiggen på biblioteket i Norrtälje.
Stig Bergvall hade lätt för att teckna och lyckades med känsla fånga händelser ur verkliga livet. Stig fångade såväl dramatiska som lugna ögonblick, ofta med ett flertal intressanta händelser i en och samma målning.
Originalen till akvarellerna vi visar i utställningen finns bevarade i arkivet på Roslagens Sjöfartsmuseum. Vi vill värma er med den här miniutställningen, endast här på hemsidan, för att visa på något av allt intressant som vi har i arkivet på Roslagens Sjöfartsmuseum.