ROSLAGENS

SJÖFARTSMINNESFÖRENING

 

Genomförda aktiviteter 2022

ROSLAGENS SJÖFARTSMINNESFÖRENING

 

Genomförda aktiviteter 2022


Norrtälje - Flottans Män, föredrag.

Torsdagen den 8 december höll Lars Nylén, Ordförande i Roslagens Sjöfartsminnesförening, ett intressant föredrag om "Redare i Roslagen" för Flottans män i Norrtälje.

(
Bild: Läsartext i Norrtälje Tidning, 12 december, av Göran Hedberg).

Lars Matts Eriks sjöbod - Julmarknad Grisslehamn.

Lördagen den 3 december var det Julmarknad i Grisslehamn. Vi hade öppet i Lars Matts Eriks sjöbod med försäljning och repslagning. Cirka 100 personer besökte sjöboden under dagen. Ansvariga från föreningen var Håkan Lundén, Mats Martling, Erik Nauclér och Josefine Rigelius.

Årsboken Rospiggen 2023 packad.

Ett antal medlemmar samlades i Hörsalen på museet den sista november och packade de  Rospiggar som levereras med Post Nord.

Post Nord hämtade upp alla böcker den 2 december så nu är de äntligen på väg ut till medlemmar runt om i världen.

Se innehållsförteckning av Rospiggen 2023 här!

Julbord 2022 - Föreningens funktionärer.

Lördagen den 26 november, i anslutning till årets sista styrelsemöte, bjöds föreningens aktiva funktionärer på sedvanligt julbord. En lyckad tillställning som anordnades av bl.a. Simone och Anders Öhman.

(Undrar du hur man kommer med till nästa års julbord? Våra städdagar vid museet är en bra start. Det går även bra att höra av sig till reception och tala om att du gärna är mer aktiv i föreningen, t.ex. vid Beckbyxans dag, Postrodden, Ångslupen Elmsta, Rospiggen, att representera föreningen på marknader etc. Håll koll på hemsidan och Facebook för mer information.
Läs mer om hur man blir medlem här! )

Väddö bibliotek.

Måndagen den 14 november var Håkan Lundén och Susanne Olsson på Väddö Bibliotek och högläste ur boken ”Ålevangeliet” av Patrik Svensson. Evenemanget var en del av ”Kura skymning” som i sin tur är en del av Nordiska litteraturveckan.

Grisslehamns kapell / Lars Matts Eriks sjöbod.

Lördagen den 12 november höll Håkan Lundén ett föredrag, inför ett fullsatt Grisslehamns kapell, om Lars Matts Eriks sjöbod under rubriken ”Från sjöbod till museum”. Efter föredraget inbjöds åhörarna ett besök i sjöboden.

Kaplansbacken - Tjära Ingeborg.

Under lördagen 5 november tjärades singöjullen Ingeborg (nr:25) i Beckhuset. Penseldragare var Håkan Lundén, Erik Nauclér och Bo Buhre. De postroddsbåtar som ska ut tidigt året därpå blir tjärade redan på hösten. De andra hinner man med på våren, då blir de klara till postroddstävlingen över Ålands hav. Tävlingen 2023 kommer att ha målgång i Grisslehamn, vi ses där och då!
Se film här!

Magasinet Norrtälje.

Torsdagen den 27 oktober var Håkan Lundén på Magasinet i Norrtälje och höll ett kort föredrag om sjömansmusik i samband med konserten "Ett Roslaget möte". Dessutom framförde Svart-Leffes kapell och Roslagens Vokalensemble sjömanslåten "Kom lustige bröder" i ett nytt arrangemang. Arrangemanget var en del av Norrtäljes 400-årsjubileum.

Roslagens Sjöfartsmuseum - Temakväll "Fyrar igår, idag och imorgon".

Fredagen den 21 oktober var Svenska Fyrsällskapets ordförande Jan Olsén på museet och höll ett föredrag om fyrar igår, idag och i morgon inför en fullsatt Hörsal.

Roslagens Sjöfartsmuseum– Nordqueen.

Tisdagen den 11 oktober ankrade ett nytt fartyg i maskinsalen. Vi fyller alltså på med föremål året runt. Större föremål är trots allt enklare att få till när det inte finns besökare som störs. Mer information kring Nordqueen, och hennes systerfartyg, kommer upp senast 1 juni (när vi öppnar upp för säsongen).
Titta på henne redan den 21 oktober, när vi har temakväll (eller genom fönstret på baksidan av museet).

Roslagens Sjöfartsmuseum– Underhåll.

Trots att museet har stängt för säsongen finns mycket att göra runt om på Kaplansbacken. Söndag den 18 september var Benny och klippte gräset, förhoppningsvis för sista gången 2022. Det finns fortfarande möjlighet att boka museet, såväl med som utan guide. I oktober räknar vi med att ha minst två temakvällar. Information om dessa kommer inom kort.

Roslagens Sjöfartsmuseum– Kulturarvsdagen.

Lördagen den 10 september, på Kulturarvsdagen, hade vi extra öppet med guidade turer på museet. Tyvärr kom det alldeles för få besökare, men de som kom var mycket nöjda. Guider var Lisbeth Modin och Håkan Lundén. Dessutom gjorde Josefine Rigelius speciella rundturer för barn.

Kaplansbacken - Båtvårdskurs.

Den 3 september var det båtvårdskurs som vi arrangerade ihop med Stockholms läns hembygdsförbund, Statens Maritima och transporthistoriska museer och Pythagoras. Här fick vi höra Gabriele Prenzlau Enander från Skärgårdsgruppen Hembygdsförbundet, Karolina Matts från SMTHM, Conrad Luttropp från KTH, Östen Runelind från Pythagoras i Norrtälje samt Lars Nylén från Roslagens Sjöfartsminnesförening. Det talades om skötsel och bevarande av träbåtar, hållfasthetslära, saltvattnets påverkan på motorer, hur man blandar till den bästa tjäran och mycket annat. Andra samtalsämnen var Ortalamotorns startsvårigheter, ångslupsmaskin och propeller, avfuktning av ångpanna, laskar, poängsättningsblankett i Postrodden, AIS och webtracking, släktingar som seglat i Aracan, funktionärstillväxt m.m. Som vanligt fick vi mycket beröm för vårt museum. Det var alltså en mycket innehållsrik dag, som förhoppningsvis leder till fler möjligheter...

Elmsta Park – Elmstadalen.

Under politikerutfrågningen, Elmstadalen, lördagen den 20 augusti, hade föreningen ett informationstält i Elmsta Park. Dessutom hade vi lånat ut vår ljudanläggning till utfrågningen. Ansvariga från föreningen var Maths Rigelius för ljudet och Håkan Lundén för informationstältet.

Grisslehamn: Vassklippning i Mejeriviken.

Torsdagen den 18 augusti var Erik Nauclér, Bo Buhre och Håkan Lundén i Mejeriviken i Grisslehamn och slog vassen utanför Lars Matts Eriks sjöbod.

Kaplansbacken - Sjömans- och skärgårdsvisor.

Söndagen den 7 augusti genomfördes årets Sjömans- och skärgårdsvisor. Evenemanget genomfördes på utescenen och även om vädret var lite opålitligt med några regnstänk under dagen blev det en trevlig eftermiddag med många olika artister och däremellan lite allsång. Evenemanget var som vanligt ett samarbete med Väddö Musiksällskap.

Fr.v. Magnus L, Håkan, Magnus O och Pontus.

Klicka här för fler bilder från Elmsta-Natta!
Älmsta - Elmsta-Natta 2022.

Vi var på plats i Elmsta park under Elmsta-Natta fredag den 29 augusti. I tältet anmälde man sig till kapprodden, testade knopkunskaper, gjode vårt quiz samt att man kunde köpa varor från museibutikens utbud (Roslagens Sjöfartsmuseum).

Kanalkapprodden gick undan, tre lag gjorde upp i heat och de två bästa tiderna gjorde upp i en final. Vinnande lag blev "Sjöfartsmuseets framtid" med Håkan, Pontus, Magnus och Magnus. Med en tid på 08:24:50. Andra plats gick till "Lag Gryta", På tiden 08:47:28. Tredje plats gick till "Makkabi Wikings" på tiden 11:00:98

Thomas Viktorsson förärades med utmärkelsen "Årets Väddöbo 2022" för sitt engagemang kring cykelvägen norrut från Älmsta.

Kaplansbacken - Beckbyxans Dag.

Söndagen den 17 juli var det dags för Beckbyxans Dag. Efter förra årets Covid-anpassade Beckbyxa var det i år full fart. Många hantverkare på plats, Tidens Brus underhöll från scenen, Pythagorasmotorn kördes, Prova på rodd med postroddsbåten Hornet af Telje i Storfjärden. Föreningen Allmogebåtar höll ett föredrag om sin verksamhet i Beckhuset. Barnaktiviteter m.m. Många besökare i museet, på tunet och vid bryggan.

Grisslehamn - Grisslehamnsdagen.

Lördagen den 16 juli firades Grisslehamnsdagen. Vi hade öppet i Lars Matts Eriks sjöbod med visning, försäljning, knopslagning, repslagning och prova på rodd. Närmare 200 besökare provade på de olika aktiviteterna. Ansvariga från föreningen var Håkan och Magnus Lundén, Matts Martling och Erik Nauclér.

Lars Matts Eriks sjöbod - Extraöppet.

Lördagen den 9 juli hade vi öppet i Lars Matts Eriks sjöbod som en kompensation för att vi inte hade bemanning vid Postrodden och Engströmsdagen. Efter en väldigt lugn förmiddag blev eftermiddagen full av besökare. Ansvariga från föreningen var Erik Nauclér och Håkan och Magnus Lundén.

Singö - Skärgårdsmarknad.

Samma dag, lördagen den 9 juli, var det Skärgårdsmarknad vid Singö skola. Föreningen hade ett informations- försäljningsbord under marknaden. Ansvarig från föreningen var Lisbeth Modin.

Lars Matts Eriks sjöbod - Midsommardagen.

På midsommardagen hade vi öppet i Lars Matts Eriks sjöbod. Närmare hundra personer besökte sjöboden under dagen. Trots en ganska hård sydostlig vind var det några stycken som vågade sig ut för att prova ro vår postroddsbåt Inger af Massum.

Postrodden 2022.

48:de rodden kunde genomföras. Lördagen den 18 juni genomfördes årets Postrodd. 28 båtar kom till start. Mycket gynnsamma vindar gjorde att det blev en snabb rodd där första båt var i mål på Eckerö efter 3 tim 40 min. Totalsegrare blev än en gång Ålands haf, bästa damrote Alpiggen af Eckerö och bästa mixedrote Ingeborg. Snabbaste båt var Doris af Gräsö.

Se resultat för Postrodden 2022 här!

Väddö - "Change course".

Tisdagen den 7 juni var det avslutningsdag för Väddö Folkhögskolans utbildning ”Change course”. Eleverna gjorde ett skolprojekt på museet under hösten 2021. Som tack för det arbetet bjöd föreningen ut eleverna på en prova-på-rodd i postroddsbåtarna Einar Jansson, Ingeborg och Inger af Massum. Ansvarig från föreningen var Håkan Lundén.

Roslagens Sjöfartsmuseum - Konstutställning.

Efter nationaldagstalet fortsatte dagen med invigning av årets konstutställning i Båthuset. I år är det konstnären Per-Arne Hansson som ställer ut. Utställningen kommer att finnas kvar till andra halvan av juli. Samtidigt återinvigde vi utställningen ”Vägar till staden” som flyttat från Väddö Bibliotek till Sjöfartsmuseet.
En konstnär berättar: Per Arne Hansson 2022.

Roslagens Sjöfartsmuseum - Nationaldagen.

Måndagen den 6 juni, på Sveriges Nationaldag, kunde vi efter två års uppehåll, p.g.a. pandemin, genomföra ett normalt Nationaldagsfirande på Kaplansbacken. Närmare 300 personer hade tagit sig upp till museet och fick lyssna på nationaldagstalet av SPF Skutans ordförande Ola Leife. För musikunderhållningen svarade folkmusiktrion Triolerna. Firandet var som vanligt ett samarbete med SPF Skutan och Väddöbygden.
Film Nationaldagen 2022

Norrtälje - 400 år.

Söndagen den 5 juni var Håkan Lundén vid Zetterstenska villan i Norrtälje och representerade föreningen vid invigningen av utställningen ”Norrtälje 400 år”.

Roslagens Sjöfartsmuseum - Vägar till staden.

Utställningen "Vägar till staden" som tidigare hängt på biblioteket i Älmsta finns nu på museet i båthuset.

Museet är öppet från 10.00-16.00 alla dagar utom midsommarafton, fram till sista augusti. Under nationaldagen kommer även en utställning med Grisslehamns-konstnären Per Arne Hansson upp här i båthuset.

Vi firar nationaldagen, måndagen den 6 juni, i samarbete med SPF Skutan. Det blir musik med "Triolerna" (
Jörgen, Benny & Lotta), nationaldagstal av "Ola Leife" (Ordförande SPF-Skutan), servering m.m. Flaggan hissas kl. 13.00.

Väddö kyrkogård.

Lördagen den 28 maj representerade Håkan Lundén föreningen vid en minnesceremoni på Väddö kyrkogård över Lennart Norén som vid sitt frånfälle testamenterade en större penningsumma till föreningen.

Lars Matts Eriks Sjöbod - Kristi Himmelfärdsdagen.

Fredagen den 27 maj, klämdagen i Kristi Himmelfärdshelgen, passade vi på att ha öppet i Lars Matts Eriks Sjöbod. 45 personer besökte vår museifilial som hölls öppen av Erik Nauclér och Håkan Lundén.

Kaplansbacken - Gökotta.

På Kristi Himmelfärdsdagen, torsdagen den 26 maj var det traditionell Gökotta på Kaplansbacken. Cirka 25 personer hade tagit sig upp till museet för att lyssna på församlingsherde Anna Ottner. Musiker var Anders Jalkeus. Gökottan är ett samarbete med Väddö församling.

Kaplansbacken – Valborg.

Lördagen den 30 april var det äntligen dags för ett traditionellt valborgsmässofirande efter två år med digitala firanden. Uppskattningsvis runt 500 personer, inkl. Sveriges Television, hade kommit upp till Kaplansbacken.
Elden tändes av kören Canimus, som också stod för vårsångerna. Vårtalet hölls av Mats Ryderborn. Ansvariga från museet var familjen Rigelius/Olsson.
Se kort video: SVT Lokala nyheter!

Kaplansbacken – Valborg.

Lördagen den 30 april var det äntligen dags för ett traditionellt valborgsmässofirande efter två år med digitala firanden. Uppskattningsvis runt 500 personer, inkl. Sveriges Television, hade kommit upp till Kaplansbacken.
Elden tändes av kören Canimus, som också stod för vårsångerna. Vårtalet hölls av Mats Ryderborn. Ansvariga från museet var familjen Rigelius/Olsson.
Se kort video: SVT Lokala nyheter!
Kaplansbacken – Vårrustning.

Lördagen den 23 april var ett stort gäng på museet och ordna inför säsongsöppningen. Museet städades, DVD-spelaren i Båthuset byttes ut. Utombordsmotorhörnan kompletterades. Ris till valborgsmässoelden ordnades. Utemöblerna kom på plats, m.m.
Se kort video!

Kaplansbacken – Vårrustning.

Lördagen den 23 april var ett stort gäng på museet och ordna inför säsongsöppningen. Museet städades, DVD-spelaren i Båthuset byttes ut. Utombordsmotorhörnan kompletterades. Ris till valborgsmässoelden ordnades. Utemöblerna kom på plats, m.m.
Se kort video!
Lars Matts Eriks sjöbod - Påskdagen.

På påskdagen, söndagen den 17 april, hade vi öppet för första gången det här året i Lars Matts Eriks sjöbod. Även om det var ovanligt lungt i Grisslehamn, för att vara under påsken, hade vi ett 30-tal besökare. Ansvariga från föreningen var Håkan Lundén och Erik Nauclér. Även Magnus Lundén fanns på plats under dagen.

Lars Matts Eriks sjöbod - Vårrustning.

Lördagen den 9 april var det vårrustning i Lars Matts Eriks sjöbod. Bosse Buhre, Erik Nauclér och Håkan Lundén var där och ställde Mossebåten på plats efter högvattnet i januari som flyttat på den. Även en ny stöttning av båten gjordes. Dessutom städades hela sjöboden och bänkbordet flyttades ut efter vintern.

Rimbo - Vägar till staden.

På eftermiddagen fortsatte turnén med invigning vid Rimbo Bibliotek. Utställningen finns kvar på biblioteken till den 6 juni.

Hallstavik - Vägar till staden.

Efter invigningen i Älmsta fortsatte kvartetten till Hallstaviks bibliotek för nästa invigning som skedde vid 12-slaget.

Älmsta - Vägar till staden.

Tisdagen den 29 mars invigdes utställningen "Vägar till staden" på Väddö Bibliotek på förmiddagen. Invigningens talare var Staffan Engstrand, Norrtälje bibliotek, Emilia Ekedahl, Norrtälje Museer och Lars Nylén. Invigningsalut utfördes med vår signalkanon av Håkan Lundén.

Se film från invigningen här!

Årsmötet 2022.

Årsmötet hölls den 18 mars på Väddö Folkhögskola. Mötet inleddes med ett föredrag av tidigare stewarden i Broströms Torbjörn Karlsson. Efter kaffet vidtog årsmötesförhandlingarna. Samtliga ledamöter som stod på omval valdes om. Kenneth Avelin, som tyvärr var förhindrad att närvara, erhöll föreningens förtjänstdiplom. Botvidssons författarstipendium gick till Rolf Schillén. 

Div. aktiviteter.

Som vanligt är det full aktivitet i Beckhuset under januari månad. Långtidsprojektet Anna-Katarina af Singö börjar gå in på slutfasen av renoveringen. Vår egen båt Xylografen är inne igen, då hon inte höll tätt när vi sjösatte henne sommaren 2021, samtidigt jobbar Benny Wallén och Anders Öhman med en plansåg som behöver en översyn.


© Roslagens Sjöfartsminnesförening 2022