ROSLAGENS

SJÖFARTSMINNESFÖRENING

 

Genomförda aktiviteter 2018

ROSLAGENS SJÖFARTSMINNESFÖRENING

 

Genomförda aktiviteter 2018


Lars Matts Eriks sjöbod - Julmarknad.

Lördagen den 8 december var det julmarknad i Grisslehamn. Vi passade på att ha öppet i Lars Matts Eriks sjöbod och sålde varor från museibutiken. Trots ett ihärdigt regnväder hade vi många besökare och en god försäljning. Ansvariga från föreningen var Håkan Lundén och Erik Nauclér.
Roslagens Sjöfartsmuseum.

Lördagen den 6 oktober hade sjöfartsmuseerna i Sverige en arbetsdag på Kaplansbacken. Lars Nylén representerade Roslagens Sjöfartsmuseum. Josefine Rigelius berättade om vår unika samling med knopböcker. Besökarna fick även guidade turer genom museet.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Temakväll.

Lördagen den 29 september hade vi höstens första temakväll. Kvällens ämne var fiskhandlare och fisksumpar. Cirka 25 personer hade tagit sig till museet för att lyssna på Lars G. Soldéus.
Lars Matts Eriks sjöbod.

Lördagen den 22 september var familjen Lassegård på plats vid Lars Matts Eriks sjöbod och la taknocken som inte gick att göra i våras.
Ångslupen Elmsta.

Fredagen den 21 september var det dags att ta upp ångslupen Elmsta efter avslutad säsong. Slupen lyftes upp på sin kärra och kördes sedan till Kaplansbacken för vinterförvaring, där även en del justeringar ska göras inför nästa säsong.
Lars Matts Eriks sjöbod - Roslagsmarschen.

Efter målgång i Roslagsmarschen, lördagen den 15 september, hade vi öppet i Lars Matts Eriks sjöbod i Grisslehamn. Vi hade ordnat med en nya bilder från Grisslehamns Varv och Ålandstrafiken. Ansvariga från föreningen var Erik Nauclér och Håkan Lundén.
Väddö kanal - Roslagsmarschen.

Lördagen den 15 september i samband med Roslagsmarschen från Gåsvik till Grisslehamn hade föreningen en vätske- och toalettdepå vid Väddö kanals infart från Storfjärden, alldeles nedanför museet. Ca 80 av de drygt 100 personer som startade i Gåsvik utnyttjade vår vätskedepå.
Norrtälje - Kulturarvsdagen.

Lördagen den 8 september firades Kulturarvsdagen på Roslagsmuseets gård i Norrtälje. Föreningen var representerad med ett informations- och försäljningstält. Även vårt ambulerande utställningsskåp var på plats. Föreningen representerades av Susanne Olsson, Maths och Josefine Rigelius samt Håkan Lundén. 
Hallstavik - Hallstaviksdagen.

Lördagen den 1 september hade föreningen ett informations- och försäljningsbord i Hallstavik i samband med Hallstaviksdagen. På plats från föreningens sida var Josefine Rigelius. Hon hade dessutom sällskap av vår postroddsbåt Inger af Massum.
Väddö kyrka - Jubileumskonsert.

Lördagen den 25 augusti hölls en jubileumskonsert i Väddö kyrka med anledning av föreninges 80-årsjubileum. Deltagare var Anders Skagerström, Melker Stendahl, Gunnar Birgersson, Lisbeth Modin, Lars Nylén och Ulf Schönberg. Konserten avslutades med att Eva Freiman lade ner en krans vid föreningens minnesankare på Väddö kyrkogård. Arrangemanget var ett samarbete med Väddö församling.
Solhemsförrådet.

Måndagen den 20 augusti var Lars Nylén, Per Modin, Sture Götesson och Markku Asikainen i Solhemnsförrådet och röjde ur mycket gammalt bråte som samlats där under årens lopp. Detta för att ha möjlighet att vinterförvara våra aktiva båtar i ladan.
Älmsta - "Elmstadalen".

Lördagen den 18 augusti hade Erik Nauclér och Håkan Lundén ett informations- och försäljningsbord i Elmsta Park i samband med politikerevenemanget Elmstadalen
Roslagens Sjöfartsmuseum - Sjömans- och skärgårdsvisor.

I ackompangemang av ett rejält åskväder genomfördes årets Sjömans- och skärgårdsvisor. P.g.a. vädret fick vi även i år flytta in evenemanget till Båthuset. Det blev en omväxlande eftermiddag med årets huvudartist, Tobbe Ljunglöf, samt en stor del av musiksällskapets egna artister. Tyvärr skrämde nog vädret bort en del besökare, men de som kom fick en trevlig underhållning.
Ångslupen Elmsta.

Lördagen den 28 juli började ångslupen Elmsta sina ordinarie turer i Väddö kanal. Hon startar från Elmsta gångbrygga strax söder om Elmstabron. Turerna kommer att fortsätta varje lördag under turistsäsongen. Bokning av plats sker via museet.
Älmsta - Elmsta-Natta.

Fredagen den 27 juli firades årets Elmsta-Natta i Elmsta Park. Föreningen deltog med ett informations- och försäljningstält i parken, ångslupen Elmsta gjorde kortare turer med utgånspunkt från Elmsta gångbrygga och föreningen anordnade Kanalkapprodden med postroddsbåtar. Flera styrelsemedlemmar och övriga medlemmar var engagerade under dagen.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Beckbyxans dag.

Söndagen den 22 juli firades den 35:e Beckbyxans Dag i ett strålande solsken över Kaplansbacken. Omkring 1.000 personer hade tagit sig upp till museet där de fick uppleva sjömanshantverk, allt från knopslagning till renovering av postroddsbåten Xylografen. Från scenen hördes Bottleneck John, Susanne Alfvengren och studentorkestern Wijkmanska blecket. Strömmingmackor, korv och glass tog slut. Vid bryggan fanns ångslupen Elmsta, Johan Olssons ångbogserare från Herräng, sandkilen Helmi samt postroddsbåten Einar Jansson. Både Elmsta och Einar Jansson tog med sig passagerare ut på Storfjärden.

Här kan du se filmen från Beckbyxans Dag.
Lars Matts Eriks sjöbod - Grisslehamnsdagen.

Lördagen den 21 juli firades Grisslehamnsdagen. Föreningen höll öppet i Lars Matts Eriks sjöbod med en fotoutställning om Postrodden. Vi hade även postroddsbåten Inger af Massum på plats för Prova på rodd. Besökarna kom i en strid ström under de fem timmar vi hade öppet i sjöboden.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Kyrkbåtar från Delsbo.

På eftermiddagen onsdagen den 18 juli kom två kyrkbåtar från Delsbo och la till vid museets brygga. Båtarna var ute på en fyradagarsrodd från Herräng till Arholma och stannade vid bryggan över natten. På torsdagsförmiddagen fortsatte de sin färd söderut.
Ångslupen Elmsta - Ångbåtsbryggan i Ortalalund.

Lördagen den 14 juli var ångslupen Elmsta med och firade återinvigningen av den nyrenoverade ångbåtsbryggan i Ortalalund.

Här kan du följa med på resan till Ortalalund.
Lars Matts Eriks sjöbod.

Lördagen den 7 juli var Erik Nauclér, Håkan, Magnus och Stella Lundén i Grisslehamn och städade ut allt gammalt bråte och skräp som fanns i Lars Matts Eriks sjöbod.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Teater.

Drygt 150 personer tog sig till Kaplansbacken fredagen den 6 juli och söndagen den 8 juli för att se Teater da Vincis uppsättning av den gamla Vågmanpjäsen "Efraim passerar linjen". Den var nu omgjord till ett sånglustspel med musik och sångtexter av Jörgen Toresson.

Se film här!
Ångslupen Elmsta.

Tisdagen den 3 juli gjorde ångslupen Elmsta sin första provtur från Rumpudden till Sjöfartsmuseet och tillbaka till sin kajplats vid Elmstabron. Fortfarande återstår en del innan turtarfiken kan påbörjas.
Ångslupen Elmsta - Dop.

Fredagen den 29 juni var det officiellt dop av ångslupen Elmsta vid Elmsta Gångbrygga. Närmare hundra personer hade trotsat nordvinden och fick höra Lars Nylén, Peter Hilmersson och Pelle Modin tala. Jörgen Toresson och Nils-Göran Holstein stod för musiken. Båtens gudmor Lisbeth Modin krossade champagneflaskan och drog bort täckelsen över namnskylten.

Se filmen från dopceremonin.
Ångslupen Elmsta - Sjösättning.

Onsdagen den 27 juni var det dags att sjösätta ångslupen Elmsta. Anders Öhman körde traktorn från Sjöfartsmuseet till Edeby och backade sedan ner trailern till vattnet och ångslupen fick komma ner i sitt rätta element. Sedan bogserades hon till sin förtöjningsplats vid Elmsta Gångbrygga.

Se filmen från sjösättningen.
Postrodden.

Årets Postrodd genomfördes programenligt lördagen den 16 juni. Det blev en förhållandevis behaglig resa som bjöd på solsken, lite motvind i starten, väldigt svaga vindar utanför åländska skärgården och ökande vindar och grov sjö vid svenska kusten. Totalsegrare för andra året i rad blev finska Ålands haf medan åländska Alpiggen af Eckerö blev bästa damrote och svenska Emvika bästa mixedrote. Snabbast över havet var som vanligt Doris af Gräsö.

Se hela resultatlistan här.

Här kan du se en film från målgången.
Lars Matts Eriks sjöbod.

Under helgen 9 -10 juni påbörjades takläggningen av Lars Matts Eriks sjöbod i Grisslehamn. Det blir ett nytt vasstak som läggs av familjen Lassegård från Söderön.

Se målning och takläggning här.
Roslagens Sjöfartsmuseum - TH Norling.

Efter Nationaldagsfirandet den 6 juni fortsatte aktiviteterna med vernissage av årets konstutställning i Båthuset. I år är det den Åbobaserade konstnären TH Norling som ställer ut under sommarsäsongen. Hans specialitet är att måla på segelduk. Invigningstal hölls av konstnären själv, Lars Nylén och Bengt Ericsson.

Se invigningen här.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Nationaldagen.

Nationaldagen firades på traditionsenligt sätt på Kaplansbacken. Talet hölls av Britt Wennerfors och Hallstaviks Dragspelsklubb stod för underhållningen. Trotts kyligt väder hade 3-400 personer sökt sig upp till museet.

Se vidare på vår Youtube-kanal.
Roslagens Sjöfartsmuseum.

I samband med arbetsdagen den 26 maj var Eva-Lisa Åhman på museet och berättade om att vara styrman på ett av Maersks containerfartyg. Hon fick även motta Botvidssons författarstipendium som inte kunde delas ut på årsmötet då hon var till sjöss.
Kaplansbacken.

Lördagen den 26 maj var det vårrustning på museet. Museet och Skeppargården städades. Ute rensades rabatter, hängrännor rengjordes, en del arbeten utfördes på ångslupen Elmsta och postroddsbåten Gittan av Norrsund. Ett nytt fundament till Lydias ankare påbörjades, osv.
Ångslupen Elmsta.

Måndagen den 21 maj var Hallstaviks Schakt på Kaplansbacken med sin stora mobilkran och lyfte över ångslupen Elmsta från stöttorna där hon stått under vintern till den nya vagn som ska användas i fortsättningen.

Se hela flytten här.
Ångslupen Elmsta - Stipendium.

Tisdagen den 15 maj var Pelle Modin och Anders Öhman på Roslagens Sparbank och mottog ett stipendium på 175.000:- för inköpet av ångslupen Elmsta.
Lars Matts Eriks sjöbod.

Torsdagen den 10 maj var Bo Buhre, Håkan Lundén och Erik Nauclér i Grisslehamn och rödfärgade Lars Matts Eriks sjöbod. Nu väntar vi bara på ett nytt vasstak.
Ångslupen Elmsta.

Torsdagen den 10 maj var det som vanligt full fart med förberedelserna för att få ångbåten klar till sommarsäsongen. Efter att det de senaste veckorna varit fullt upp med ångmaskinen och kölsvinet, var det för dagen arbete med båtkärran.  Som vanligt var det Pelle Modin som höll i trådarna.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Gökotta.

Torsdagen den 10 maj, Kristi Himmelfärdsdag, var en mycket aktiv dag i föreningen. På morgonen har man som tradition att ha en friluftsgudstjänst/Gökotta på Kaplansbacken. Drygt 50 personer hade letat sig upp till museet. Officient var tf kyrkoherden för Roslagens östra pastorat Erik Eckerdal. Medverkade gjorde även Kör för alla under ledning av Åke Petersson.
Kaplansbacken - Valborg.

Den 30 april firades Valborgsmässoafton traditionsenligt med brasa, körsång och vårtal. Trots att vårkvällen var ovanligt sval hade mycket folk samlats för att lyssna på Peter Hilmersson och kören Canimus. Kaffe och korv gick åt i stora mängder och museet blev snabbt fyllt av besökare.
Lars Matts Eriks sjöbod.

Måndagen den 23 april var Bo Buhre, Sture Götesson, Pelle Modin, Erik Nauclér, Lars Nylén, Magnus Olsson och Markku Asikainen i Grisslehamn och tog bort det gamla vasstaket på vår sjöbod. Meningen är att det nya taket ska börja läggas under maj månad.

Se rivningen på vår Youtube-kanal.
Norrtälje - "Skärgården i brand".

Onsdagen den 21 mars var Håkan Lundén och Josefine Rigelius och representerade föreningen i samband med invigningen av utställningen "Skärgården i brand" på Norrtälje Museum. Utställningen är en vandringsutställning om Rysshärjningarna år 1719.
Årsmöte.

Årsmötet hölls fredagen den 16 mars på Väddö Folkhögskola. Lars Nylén inledde med att tala om föreningens 80-åriga historia, Marianne Brus berättade om hur det var att växa upp ute på öarna innan det fanns fasta landförbindelser. Däremellan underhöll Benny Johansson och Jörgen Toresson.
Cecilia Tjeder avgick som kassör och Hans Nordgren återinträdde på den positionen. Övriga styrelsemedlemmar omvaldes.
Håkan Lundén, Per Ringhagen och Per Modin erhöll föreningens förtjänstmedalj. Olle Löfdahl, Lisbeth Modin och Benny Wallén erhöll föreningens förtjänstdiplom. Botvidssons författarstipendium gick till Eva-Lisa Åhman. Marianne Brus och Leif Lennartsson erhöll Sveriges Hembygdsförbunds hedersnål med lagerkrans.
Ångslupen Elmsta.

Under perioden 2 - 9 mars förlängdes Väddö gångbrygga fram till Älmsta bro och man iordningställde då även tilläggsplatsen för vår ångslup Elmsta.

Se pålningen på vår Youtube-kanal.

Se även färdigställande av bryggan.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Gålö Gärsar.

Söndagen den 25 februari var en grupp på cirka tjugo personer från Gålö Gärsar Hembygdsförening på museet för att lära sig hur man kan använda QR-koder. Josefine Rigelius tog emot och visade hur vi  använder QR-koder i museet och visade även hur man arbetar med QR-koder.
Norrtälje - "Båtlördag".

Lördagen den 24 februari hade föreningen ett informationsbord på Norrtälje Bibliotek i samband med evenemanget Båtlördag. Representanter från föreningen var Susanne Olsson och Josefine Rigelius.
Div. aktiviteter.

Vid årsskiftet var det som vanligt full fart på aktiviteterna i Beckhuset. Föreningen Allmogebåtar renoverar en rundeka och postroddsbåten Xylografen. Bosse Ström och Sture Götesson arbetar med Ortalamotorn. Bosse Buhre, Erik Nauclér och Håkan Lundén nyttjade nyårshelgen till att tjära postroddsbåten Inger af Massum. Dessutom pågår iordningställandet av S/S Elmsta och lite allmän översyn.

© Roslagens Sjöfartsminnesförening 2022