ROSLAGENS

SJÖFARTSMINNESFÖRENING

 

Genomförda aktiviteter 2012

ROSLAGENS SJÖFARTSMINNESFÖRENING

 

Genomförda aktiviteter 2012


Beckhuset.

Beckhusbygget framskred under vintern och i början på februari var det dags att sätta takbalken mellan våningarna på plats.
Årsmöte 2012.

Sedvanligt årsmöte hölls fredagen den 16 mars på Väddö Folkhögskola. Benny Pettersson höll ett föredrag om navigering och grundstötningar i trånga vatten med tanke på Costa Concordia-olyckan tidigare under året. Samtliga styrelseledamöter som stod i tur att avgå omvaldes. Urban Skoglund valdes till ny revisor efter Ralf Toresson som efter många år nu avböjt omval. Bertil Aurell tilldelades föreningens förtjänstmedalj medan Bernt Bergman, Gun Helenius och Benny Pettersson tilldelades föreningens förtjänstdiplom. Botvidssons författarstipendium tilldelades Bertil Kumlin. För välkomstmusiken svarade Lars Holmströms Trio.
Kaplansbacken - Elviras mast.

Fredagen den 23 mars började arbetet för att kunna fälla Elviras mast. Så mycket som möjligt av arbetet som kunde göras utan kran gjordes.
Kaplansbacken - Elviras mast.

Lördagen den 24 mars kom kranbilen och Elviras mast kunde tas ned. Nu ska renoveringen börja så att den 27 meter höga masten förhoppningsvis ska vara på plats igen innan den 1 juni.
Roslagens Sjöfartsminnesförening.

I samband med fällningen av Elviras mast utdelades föreningens förtjänstmedalj till Bertil Aurell. Bertil var förhindrad att medverka vid årsmötet då medaljen skulle ha delats ut.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Filmkväll.

Söndagen den 8 april var det filmafton på museet. Vi visade tre filmer med anknytning till Postrodden och allmogebåtar.
Kaplansbacken.

Lördagen den 28 april var det dags för årets första vårrustningsdag. Utemöblerna plockades fram, museet började städas, flera arbeten genomfördes på Eliviras mast och Beckhuset.
Kaplansbacken - Valborg.

Mycket folk hade tagit sig upp till museet måndagen den 30 april för att delta i det  traditionsenliga Valborgsmässofirandet på Kaplansbacken. Sparbankens Åsa Söderman höll vårtalet, "Kör för alla" och kyrkans barnkör sjöng vårsånger under ledning av Åke Pettersson.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Gökotta.

På Kristi Himmelfärdsdag, den 17 maj, höll Malou Wikström Friluftsgudstjänst - Gökotta på Kaplansbacken. Trots en regnig natt höll vädret uppe och i slutet av gudstjänsten började solen  titta fram genom molnen. "Kör för alla" deltog också. Efter gudstjänsten blev det medhavd kaffe till musik av Åke Pettersson och Lars Holmström.
Kaplansbacken.

Lördagen den 19 maj var det dags för årets andra vårrustningsdag. Arbetet med masten har pågått nästan dagligen den sista månaden och fortsatte även denna dag. Dessutom städades museet, belysningen gicks igenom, butiken ordnades för säsongen med många nya föremål, rabatter rensades, osv. Ett tiotal personer ställde upp och drog sina strån till stacken.
Kaplansbacken - Elviras mast.

Arbetet med Elviras mast fortsatte under försommaren. Till månadsskiftet maj-juni var den nya pallbocken för peket på plats liksom nya jungfrur och ny infästning på babords sida.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Nationaldagen.

Den 6 juni firades Nationaldagen vid Sjöfartsmuseet. Drygt 300 personer hade tagit sig upp till Kaplansbacken för att lyssna på Susanne Axell som höll dagens tal och till musikerna under ledning av Jörgen Toresson. Kaffe, korv och lotter såldes i stora mängder. Arrangemanget är ett samarbete mellan SPF Skutan, Roslagens Sjöfartsminnesförening och Väddö Köpmannaförening.
Postrodden.

Lördagen den 16 juni gick den 39:e Postrodden över Ålands hav. Mulet men mest uppehållsväder och en sydlig vind upp mot 8-9 m/s gjorde att rodden blev snabb. Allra snabbast var återigen Doris af Gräsö. Totalsegern gick för första gången till Ålands haf och bästa damrote blev Kristina på en slutlig nionde plats och bästa mixedrote Inger af Massum på fjortonde plats.

Hela resultatlistan kan du se på denna länk.
Kaplansbacken - Elviras mast.

Lördagen den 7 juli utförde Bosse Buhre de sista målningsarbetena på Elviras mast.
Kaplansbacken - Elviras mast.

Arbetet med Elviras mast har fortsatt under sommaren. I månadsskiftet juni-juli var träarbetena, de nya vajrarna och målningen klar. Måndagen den 8 juli kom det nya peket på plats.
Kaplansbacken - Elviras mast.

Fredag, lördag, söndag den 13 - 15 juli pågick arbetena med att resa Elviras renoverade mast. Många har hjälpt till med arbetet men främst Per Ringhagen, Sture Götesson, Lars Nylén, Anders Öhman, Bo Buhre och Bertil Aurell.
Singö - Hantverksdag.

Medan många arbetade med resandet av Elviras mast skötte Susanne Olsson om föreningens informations- och försäljningsbord på Singö Hantverksdag, lördagen den 14 juli.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Beckbyxans dag.

Lördagen den 21 juli firades Beckbyxans dag för 28:e gången. Det blev en fantastisk dag med många hantverkare på tunet, flera barnaktiviteter, provapårodd vid föreningens brygga. Från scenen underhöll vissångaren Hasse Lind. Många veteranfordon hade kommit och vid entrén stod bilar, traktorer och motorcyklar på rad.
Blidö - Allmågebåtstävling.

Lördagen den 18 augusti deltog föreningens sköt-båt Inger af Massum i Blidö Allmogebåtstävling. Med besättningen Håkan Lundén, Bo Buhre och Rolf Abrahamsson lyckades man upprepa fjolårets succé och blev åter snabbaste roddbåt, tidstrognaste rote och totalsegrare.
Roslagens Sjöfartsmuseum.

Söndagen den 19 augusti satte Bertil Aurell och Håkan Lundén upp en ny uppdaterad informationstavla över museet på väggen vid entrén. Bilderna till den nya tavlan är tagna av Lars Nylén, Klas Hedhammar, Håkan Lundén och Josefine Rigelius.
Roslagens Sjöfartsminnesförening - Bertil Kumlin.

Den 25 augusti avled Bertil Kumlin i en ålder av 93 år. Bertil hade i många år skrivit den inledande dikten i årsboken Rospiggen. Så sent som vid årsmötet 2012 erhöll han Botvidssons författarstipendium. Han hade sedan tidigare erhållit både förtjänstdiplom och förtjänstmedalj.
Beckhuset.

Arbetet med Beckhuset hade legat nere under tiden som Elviras mast renoverades. Dels för att all kraft lades på masten och dels för att utrymmet i Beckhuset behövdes för vissa av mastarbetena. Under augusti kom arbetet igång igen och innan månaden var slut var innertaket färdigt.
Älmsta - Väddö kulturdag.

Väddö kulturdag, lördagen den 1 september, deltog föreningen med olika aktiviteter på Norrsundsskolan. Där fanns ett försäljningsbord, frågesport, bildspel, knopslagning m.m. Dessutom hade den mobila utställningen blivit uppdaterad och fanns på plats. Ansvarig från föreningen var Josefine Rigelius och till sin hjälp hade hon Per Ringhagen, Susanne Olsson, Håkan Lundén och Maths Rigelius.
Beckhuset.

Arbetena på Beckhuset fortsatte under hösten och i första veckan på oktober målades taket färdigt och lysrörsarmaturerna kom på plats. Med ljuset installerat kan arbetena fortsätta även under den mörka årstiden.
Kaplansbacken.

Lördagen den 13 oktober var det höstavrustning på museet. Trädgårdsmöblerna plockades undan, Skeppargården stängdes för säsongen, lite efterarbeten på Elviras mast genomfördes, belysningen och ljudanläggning gicks igenom m.m.
Beckhuset.

Beckhusbygget har fortsatt hela hösten och i månadsskiftet november-december hade stommarna till de första mellanväggarna till toaletten och pentryt  kommit på plats.
Älmsta - Julmarknad.

Under julmarknaden i Elmsta Centrum lördagen den 15 december hade föreningen ett informations- och försäljningsbord. Det var Susanne Olsson och Josefine Rigelius som trotsade snöstormen och skötte affärerna.

© Roslagens Sjöfartsminnesförening 2022