ROSLAGENS

SJÖFARTSMUSEUM

 

Konstutställning Harald Lindberg "Skärgårdsfolk"

ROSLAGENS SJÖFARTSMUSEUM

 

Konstutställning Harald Lindberg "Skärgårdsfolk"Harald Lindberg.
Skenninge-Mari.
Utställning avslutad och nedmonterad 2022-08-31!

Harald Lindberg, 1901-1976.


Harald Lindberg föddes i Rumshamn, Björkö-Arholma socken. Han är en av de stora "roslagsmålarna". Som ung tillbringade han ett antal år till sjöss vilket kom att påverka och influera hans konstverk. Han studerade bl.a. vid Konsthögskolan och tillbringade en tid vid "Maison Watteau" i Paris.

Hans konst har en uppriktig friskhet, det är expressiva penseldrag som löper över dukarna. Detta till trots är han en stark realist i sina skildringar av livet nära havet - inga sentimentala skönmålningar utan realistiska ögonblicksskildringar av hårt arbete till sjöss är hans signum. Harald Lindberg fick många offentliga uppdrag under sin konstnärskarriär och han var även bokillustratör - bl.a. illustrerade han August Strindbergs "Hemsöborna" 1949.

Per-August Strömberg
Kväll i stugan.
Rensa lingon.

Harald Lindberg var mycket engagerad i Roslagens Sjöfartsminnesförening och har bidragit med en mängd illustrationer och texter i vår årsbok Rospiggen. Hans sjömanskista och en mängd original är donerade till vår förening och utgör en del av vår permanenta utställning (Hörsalen).

Skärgårdsfolk.

Vi visar här i utställningen en del av hans porträttsamling "Skärgårdsfolk" med profiler främst från Björkö-Arholma. Porträttsamlingen är donerad till Stiftelsen Roslagsmuseer i Norrtälje.

Skänninge-Mari. - Augusta i Östersjö. - Post-Ante, Arholma. - Min mor, Elvira Lindberg. - Kväll i stugan samt Rensa lingon. - "Båsen" Gustav Andersson. - Kattögs-Gustav samt Anders i Österviken. - Calle Mattsson. - Per-August Strömberg. - Ossian och kapten Dennis på Vaxholm III. - Att vricka en eka samt Sjöfågeljakt. - Skötarna sköljes.

Se mer i Rospiggen nedan:


Rospiggen 2023, "Roslagsprofiler - tecknade av Harald Lindberg." av Lars Nylén© Roslagens Sjöfartsminnesförening 2022