ROSLAGENS

SJÖFARTSMINNESFÖRENING

 

Genomförda aktiviteter 2021

ROSLAGENS SJÖFARTSMINNESFÖRENING

 

Genomförda aktiviteter 2021


Klinkbyggnadstekniken som världsarv.

Precis före jul fick vi det glädjande meddelandet att FN-organet Unesco beslutat att godkänna den gemensamma nordiska nomineringen om klinkbyggnadstekniken till Unescos lista över det immateriella kulturarvet. Härigenom kommer Postrodden över Ålands hav och våra båtar i en ny belysning - att vårda och bruka dessa ”världsarvsbåtar” på ett traditionellt sätt.
Lars Matts Eriks sjöbod - Julmarknad.

Lördagen den 4 december var det julmarknad i Grisslehamn. Vi hade öppet i Lars Matts Eriks sjöbod med försäljning, repslagning och vanliga museibesök. Många stannade och tittade, fick göra egna rep och shoppade varor från museibutiken. Ansvariga från föreningen var Håkan Lundén, Erik Nauclér och Matts Martling.
Norrtälje hamnkvarter.

Den 2 december, efter ett stort arbete av Benny Wallén, Anders Öhman, Kenneth Avelin m.fl. kunde det stora ankaret som sålts till JM Bygg levereras till Norrtälje.
Lars Matts Eriks sjöbod.

Under vecka 45 var Tomas Lindberg, Håkan Lundén och Kalle Zotterman i Grisslehamn och röjde bort all sly mellan Grisslehamnsvägen/Länsväg 283 och Mejeriviken/Lars Matts Eriks sjöbod.
Kaplansbacken.

Tisdagen den 9 november såg Bosse Buhre och Magnus Olsson till att alla utemöbler kom in under tak för vintern.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Temakväll.

Fredagen den 29 oktober hade ca 35 personer kommit till museet för att lyssna på Göran Hedberg från Flottans män i Norrtälje som pratade under ämnet "Svenska Flottan 500 år". Efter pausen visades sedan en film om flottans utveckling under 1900-talet.
Postroddsbåtar uthyrda till kamratresa.

Helgen 23-24 oktober var våra postroddsbåtar Hornet af Telje och Inger af Massum uthyrda till en kamratresa som gick från Marum på södra Björkö till en liten holme utanför Spillersboda.
Ångslupen Elmsta.

Söndagen den 10 oktober var det dags att ta upp ångslupen Elmsta och transportera henne till vinterförvaringen vid sjöfartsmuseet.
Solhemsförrådet.

Måndagen den 27 september var ett gäng på sex personer under ledning av Lars Nylén i Solhemsförrådet och röjde och städade. Efter denna insats bör alla våra postroddsbåtar få plats och kan vinterförvaras på samma ställe.
Postroddsbåt uthyrd till filminspelning.

Lördagen den 25 september var föreningens postroddsbåt Inger af Massum uthyrd för en filminspelning inför Norrtälje stads 400-års jubileum.
Kaplansbacken.

Söndagen den 19 september fick fiskefyren klart med ström till själva fyrlampan. Nu lyser fyren som den ska.
Lars Matts Eriks sjöbod.

Tisdagen den 14 september var Bosse Buhre, med viss hjälp av Håkan Lundén, i Mejeriviken i Grisslehamn och slog vassen utanför Lars Matts Eriks sjöbod.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Kulturarvsdagen.

Söndagen den 12 september firades Kulturarvsdagen på museet. P.g.a. regn fick dagens fördrag flyttas till Båthuset. Ett trettiotal personer hade sökt sig upp till museet och fick höra dragspelsunderhållning av Lars Holmström och ett föredrag om Eckerölinjens historia av Håkan Lundén. Även postroddsbåtarna Ingeborg och Xylografen stod uppställda vid entrén.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Flottans män.

Lördagen den 4 september hade Flottans män Norrtälje hyrt hela museet för att genomföra sin traditionella 5-kamp.
Sveriges Hembygdsförbunds förtjänstplakett.

Lördagen den 28 augusti fick Lars Nylén motta Sveriges Hembygdsförbunds förtjänstplakett för rik gärning i hembygdsvårdens tjänst. Utmärkelsen är den högsta inom hembygdsrörelsen.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Sjömans- och skärgårdsvisor.

Söndagen den 8 augusti var det dags för årets Sjömans- och skärgårdsvisor. Drygt 60 personer hade letat sig upp till museet för att lyssna på flera av Väddö Musiksällskaps egna artister. P.g.a. vädret hade man fått flytta in i Båthuset där man gjorde sitt bästa för att hålla Coronaanpassade avstånd. Arrangemanget är ett samarbete med Musiksällskapet.
Lars Matts Eriks sjöbod - Mosse-Fridolf Janssons snipa.

Torsdagen den 5 augusti var Bosse Buhre, Håkan Lundén och Erik Nauclér i Grisslehamn och ställde upp Mosse-Fridolf Janssons snipa som museibåt i Lars Matts Eriks sjöbod.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Flundran.

Måndagen den 26 juli var ett stort gäng i Båthuset och fixade skötbåten Flundran, vars segel hade rasat i slutet på maj. Detta hade bl.a. medfört att en ögonsplitt hade nötts av och att gaffeln gått sönder vid raset. Nu hade Pelle Modin och Föreningen Allmogebåtar lagat de trasiga delarna och man kunde åter hissa seglet.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Beckbyxans dag.

Söndagen den 18 juli genomfördes en förminskad variant av Beckbyxans Dag. Ola Pettersson och Lisbeth Modin underhöll från scenen. Vi hade även lotterier, barnaktiviteter, rep- och knopslagning, kaffe och strömmingsmackor. Föreningen Allmogebåter visade upp sina arbeten i Beckhuset. Pythagorasmotorn gick och postroddsbåten Grisslehamn fanns på tunet. Ångslupen gick turer i Storfjärden.
Lars Matts Eriks sjöbod - Grisslehamnsdagen.

Grisslehamnsdagen, lördagen den 17 juli, hade vi öppet i Lars Matts Eriks sjöbod. Med lättade Coronarestriktioner var det full fart på besöken hela dagen. P.g.a. pandemin kunde vi inte genomföra den vanliga prova-på-rodden med postroddsbåt.
Lars Matts Eriks sjöbod - Engströmsdagen.

På Engströmsdagen den 3 juli hade vi åter öppet i Lars Matts Eriks sjöbod. Denna gång var Matts Martling på plats och premiärförevisade hur man slår rep i den nybyggda repslagarbanan.
Lars Matts Eriks sjöbod - Midsommardagen.

På midsommardagen hade vi öppet i Lars Matts Eriks sjöbod. Den nya knopbrädan visades för första gången. I Mejeriviken låg postroddsbåten Inger af Massum. P.g.a. pandemin kunde vi dock inte ha någon prova-på-rodd.
Gästbryggan.

Helgen 19-20 juni blev renovering av gästbryggan i Storfjärden klar.
Postrodden.

Lördagen den 19 juni genomfördes årets Postrodd. Det blev en bantad Coronaanpassad rodd där ett par båtar utgick från Grisslehamn och fem båtar från Eckerö. Båtarna möttes vid riksgränsen och bytte postsäckar och återvände därefter till respektive hemmahamn. Deltagande båtar från Sverige var Maria af Gräsö och Inger af Massum. Från den åländska sidan deltog Alpiggen af Eckerö, Elise, Smacken af Käringsund, Signil och Einar Jansson. Av vilka Signil mötte de svenska båtarna.

Länk: Här kan du se hela rodden från den svenska följebåten.
Länk: Här kan du se starten från Käringsund för de åländska båtarna.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Konstutställning.

Tisdagen den 1 juni, i samband med att muséet öppnade för säsongen, var det även premiär för sommarens konstutställning i Båthuset. Årets utställning heter "Ljusa minnen - ljusa spår" och består av tavlor målade av Ditte Lindström.
Roslagens Sjöfartsminnesförening - Årsmöte.

P.g.a Coronapandemin hölls årsmötet lördagen den 15 maj utomhus på Kaplansbacken. Alla styrelsemedlemmar och övriga avgående funktionärer omvaldes. Jonas Alstermark och Lars Holmström tilldelades föreningens förtjänstdiplom, Lars Bergström mottog Hembygdsförbundets hedersnål med lagerkarnas och Sören Hjalmarsson, Botvidssons författarstipendium. Dessutom mottog Birger Björnerstedt 2020 års författarstipendiun som inte kunnat delas ut tidigare.

Länk: Här kan du se valda delar av årsmötet.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Gökotta.

Torsdagen den 13 maj, på Kristi Himmelfärdsdag, firade Väddö församling traditionsenligt Gökotta med deltagare på Coronasäkert avstånd ifrån varandra. Officient var Anders Skagerström och musiker Anders Jalkéus.
Kaplansbacken.

Onsdagen den 12 maj levererades två nya utebord till Kaplansbacken. Borden är en gåva från Torbjörn och Ingrid Armandsson.
Roslagens Sjöfartsminnesförening.

Lördagen den 8 maj var det vårrustningsdag på museet. Ett 15-tal personer hade kommit och städade museet, förberedde inför årsmötet, reparerade bryggan och jobbade med våra båtar.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Valborg.

Inte heller 2021 kunde vi ha ett normalt Valborgsmässofirande på Kaplansbacken. Istället ordnade vi än en gång en virtuell Valborgsmässoafton. Den här gången stod Ingrid & Håkan Lundén för vårsångerna. Ansvariga från föreningen var Håkan Lundén och Markku Asikainen.

Se Valborgsmässofirandet här.
Kaplansbacken.

Torsdagen den 15 april var installationen klar och vi började producera egen el.

Här kan du följa hur mycket el vi producerar.
Kaplansbacken - Solpaneler.

Tisdagen den 13 april var montörerna från Sunny Future tillbaka och monterade alla 60 solcellerna.
Kaplansbacken - Solpaneler.

Torsdagen den 8 april kom montörer från Sunny Future och satte upp hållarna för den nya solcellerna och måndagen den 12 april var Per Buhre där och justerande taknock och vindskivor.
Kaplansbacken - Solpaneler.

I tre dagar 28-30 mars fortsatte arbete med att lägga nytt plåttak.
Kaplansbacken - Solpaneler.

Lördagen den 27 mars var gänget tillbaka på Kaplansbacken för att lägga ny tjockare papp. Denna gång under ledning av Jonas Alstermark.
Kaplansbacken - Solpaneler.

Fredagen den 19 mars var ett gäng under ledning av Anders Öhman på Kaplansbacken och tog ner tegelpannorna på Båthusets södra sida för att förbereda för den kommande solcellsinstallationen.
Gästbryggan.

Under andra halvan av januari började Benny Wallén, Anders Öhman och Bosse Buhre med stenkistan som ska förstärka landfästet till gästbryggan.
Div. aktiviteter.

Även om Coronapandemin gjort att aktiviteterna i Beckhuset går på sparlåga vid årsskiftet fortsätter renoveringen av GMSS:s postroddsbåt Anna-Katarina af Singö. Dessutom har man börjat att ta in virke för den nya stenkistan vid gästbryggan. I Lars Matts Eriks sjöbod håller man på att ordna en hörna om Grisslehamnsprofilen Arvid "Svarta Rudolf" Ljungström.

© Roslagens Sjöfartsminnesförening 2022