ROSLAGENS

SJÖFARTSMINNESFÖRENING

 

Genomförda aktiviteter 2019

ROSLAGENS SJÖFARTSMINNESFÖRENING

 

Genomförda aktiviteter 2019


Lars Matts Eriks sjöbod - Julmarknad.

Lördagen den 7 december var det julmarknad i Grisslehamn. Vi hade öppet i Lars Matts Eriks sjöbod. Trotts ett ihållande regnväder var sjöboden välbesökt och både glögg och artiklar från museishopen gick åt. Ansvariga från föreningen var Erik Nauclér, Håkan Lundén, Susanne Olsson och Josefine Rigelius.
Hållnäs Bygdegårdsförening Gröna Lund.

Torsdagen den 21 november talade Lars Nylén och Anders Nylund om rysshärjningarna i Roslagen på Hållnäs Bygdegårdsförening Gröna Lund. 250 personer hade samlats i höstmörkret för att får höra om hur fyra närliggande järnbruk och fler än 200 gårdar i närområdet brändes ner av ryssarna i slutet av juli 1719.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Temakväll.

Fredagen den 15 november hade ett 30-tal personer sökt sig till museet för att höra professor emeritus Sture Hansson tala om situationen i Östersjön. Efter två mycket inspirerande timmar kunde man konstatera att det fortfarande finns hopp om Östersjöns framtid.
Postroddsbåt uthyrd.

Under allhelgonahelgen den 2-3 november var föreningens postroddsbåt Inger af Massum uthyrd för en kamratresa från Räfsnäs till Kläppen söder om Söderarm.
Lars Matts Eriks sjöbod.

Söndagen den 20 oktober var ett gäng bestående av Bosse Buhre, Håkan Lundén och Erik Nauclér nere vid Lars Matts Eriks sjöbod och röjde undan sly och grenar så att det blivit lättare att ta sig fram på gångvägen förbi sjöboden.
Ångslupen Elmsta.

Fredagen den 11 oktober var det dags att ta upp ångbåten Elmsta för säsongen. Hon låg sedan kvar på sin vagn i Marielund till torsdagen den 17 oktober när Bosse Buhre, Pelle Modin och Anders Öhman flyttade upp henne till museet för vinterförvaring.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Temakväll.

Fredagen den 4 oktober var det dags för höstens första temakväll. Cirka 30 personer hade tagit sig till museet för att se två filmer om den Åländska barken Herzogin Cecilie.
Div. aktiviteter.

Torsdagen den 3 oktober lämnade postroddsbåten Xylografen Beckhuset efter nästan precis två års renovering. Bl.a. har hon fått ett antal nya bord, flera nya spant och en del andra renoveringar. Nu är hon nytjärad och flyttad till Solhemsförrådet och väntar på 2020-års postrodd. Hennes plats i Beckhuset har övertagits av Mossebåten som ska renoveras till museiskick och därefter ställs ut i Lars Matts Eriks sjöbod.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Mercedesklubben.

Under söndagen den 8 september hade museet ett speciellt besök. Det var Svenska Mercedesklubben som var på besök. En imponerande syn blev det, med hela parkering fylld av olika Mercedesbilar, nya som gamla. Ansvariga från föreningen var Lars Nylén och Lisbeth Modin.
Norrtälje - Kulturarvsdagen.

Söndagen den 8 september deltog föreningen i Kulturarvsdagen på Roslagsmuseets gård i Norrtälje. Vi hade med oss ett informations- och försäljningstält samt vårt utställningsskåp. Ansvariga från föreningen var familjen Rigelius/Olsson samt Håkan Lundén.
Hallstavik - Hallstaviksdagen.

Lördagen den 7 september deltog vi i Hallstaviksdagen med ett informations- och försäljningstält. På plats fanns även postroddsbåten Inger af Massum. Ansvariga från föreningen var Susanne Olsson och Josefine Rigelius.
Väddö kyrka.

Tisdagen den 27 augusti var Bosse Buhre på Väddö kyrkogård och snyggade till vårt minnesankare. Han rengjorde själva ankaret och tjärade trästocken.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Sjömans- och skärgårdsvisor.

Söndagen den 4 augusti var det dags för årets Sjömans- och skärgårdssvisor. En rekordpublik hade tagit sig upp till Kaplansbacken i solskenet för att lyssna till vissångaren Johan Taube. Arrangemanget var som vanligt ett samarbete med Väddö Musiksällskap.
Älmsta - Elmsta-Natta.

I samband med Elmsta-Natta genomfördes också den fjärde Kanalkapprodden. I år hade vi bara två lag, men dessa hade en tuff kamp, där Museets Veteraner, även kända som Anna Buhre & kompani, till slut var först över mållinjen. Bosse Buhre, Håkan Lundén och Erik Nauclér såg till att tävlingen kunde genomföras.
Älmsta - Elmsta-Natta.

Elmsta-Natta hade föreningen ett informations- och försäljningstält ovanför ångbåten vid gångvägen längs kanalen. Ångbåten gick även tre turer under dagen. I infotältet fanns bl. a. Susanne Olsson, Josefine och Maths Rigelius. Ångbåten kördes för dagen av Pelle Modin och Sven Olsson.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Beckbyxans dag.

Beckbyxans Dag firades traditionsenligt söndagen den 21 juli. Som vanligt med många hantverkare på plats. Två Pythagorasmotorer som dunkade i takt. Från scen underhöll åländska Tidens Brus. Från Åland kom även Freya Darby och berättade om sin mors bilder från Herzogin Cecilies sista resor. Vid bryggan fanns möjlighet att ro postroddsbåten Einar Jansson eller ta en tur med ångbåten Elmsta.
Lars Matts Eriks sjöbod - Grisslehamnsdagen.

Lördagen den 13 juli firades Grisslehamnsdagen. Vi hade öppet i Lars Matts Eriks sjöbod och ordnade även prova på rodd i postroddsbåten Inger af Massum. Ansvariga från föreningen var Erik Nauclér samt Håkan och Magnus Lundén.
Koholma - Rysshärjningarna.

Den 11 juli, exakt på klockslaget av ryssarnas landstigning vid Koholma på Rådmansö för 300 år sen, föreläste ordförande i Roslagens Sjöfartsminnesförening Lars Nylén om rysshärjningarna. Rådmansö Bygdegård hade samlat 150-talet åhörare. Utgångspunkten var den artikel om rysshärjningarna som  finns publicerad i Rospiggen 2019. Historiens vingslag förstärktes av Göran Hedberg som spelade upp en intervju med Manfred Olsson, folkskolärararen som under många år även var ordförande i Roslagens Sjöfartsminnesförening. I intervjun berättade Manfred om spåren av ryssarnas närvaro sommaren 1719. Roine Karlsson visade bilder som anknöt till härjningarna.
Väddö Golfklubb.

Som ett led i samarbetet med Väddö Golfklubb medverkade ordförande i RSMF Lars Nylén vid en vip-kväll den 10 juli. Han berättade då om föreningens olika verksamheter och hur rospiggarna alltid färdats på sjön, i skärgården och på oceanerna. Dessutom gav han de 25-talet närvarande en redogörelse för hur man från Väddö Kasberg höll vakt inför rysshotet i juli för 300 år sen och på morgonen den 11 juli 1719 upptäckte den ryska armadan som kom för att bränna längs Roslagskusten.
Lars Matts Eriks sjöbod - Engströmsdagen.

Lördagen den 6 juli firades Engströmsdagen i Grisslehamn. I samband med detta hade vi öppet i Lars Matts Eriks sjöbod, med bl.a. en ny fotoutställning om Postrodden över Ålands hav.
Ångslupen Elmsta.

Lördagen den 29 juni inledde ångslupen Elmsta årets resor. Hon kommer att köra varje lördag under sommaren. Beställ biljetter via museet, tel. 0176-502 59.
Ångslupen Elmsta.

Torsdagen den 27 juni satte Pelle Modin, Bosse Buhre m.fl. upp en informationsskylt om ångslupen Elmsta inför årets säsongstart den 29:e.
Lars Matts Eriks sjöbod - Midsommardagen.

På midsommardagen ordnade vi prova-på-rodd med postroddsbåten Einar Jansson i Mejeriviken i Grisslehamn. Samtidigt hade vi öppet i Lars Matts Eriks sjöbod.
Ångslupen Elmsta.

Medan några av våra medlemmar slet vid årorna passade Pelle Modin, Anders Öhman, Martin Jarlehag m.fl. på att sjösätta vår ångslup Elmsta.
Postrodden.

Lördagen den 15 juni var det dags för årets Postrodd. Rodden blev en av de jobbigaste någonsin och för första gången på 27 år behövde snabbaste båt, Doris af Gräsö, över fem timmar för att ta sig över havet. För tredje året i rad blev finska Ålands haf totalsegrare medan föreningens egna Ingeborg blev bästa mixedrote. Tyvärr hade vi inga rena damrotar detta år.

Se hela resultatlistan här.
Lars Matts Eriks sjöbod - Pilgrimsleden.

Dagen efter, fredagen den 7 juni, var det stor invigning av den nya Vikingaleden i Grisslehamn. Pilgrimsleden är en del av S:t Olavs Waterway från Åbo till Trondheim. I samband med invigningen hade vi öppet i Lars Matts Eriks sjöbod.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Rysshärjningarna.

Det blev även invigning av den nya utställningen om Rysshärjningarna 1719. Utställningen finns att beskåda i Båthuset.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Herzogin Cecilie.

Efter Nationaldagsfirande blev det invigning av årets nya utställningar. Först var det årets bildutställning som handlar om Gustaf Eriksons flagskepp Herzogin Cecilie och hennes sista resa från Australien till England och sedan hennes förlisning vid Devons kust i Engelska kanalen. Invigningen förättades av Freya Darby, dotter till kaptenen ombord på den sista resan.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Nationaldagen.

Torsdagen den 6 juni var det åter dags att fira Nationaldagen på Kaplansbacken. Trots den nästan 30 gradiga värmen hade runt 250 personer kommit till museet. Årets tal hölls av Peter Hilmersson och Hallstaviks Dragspelsklubb stod för underhållningen. Vid Nationaldagsfirandet samarbetar vi med SPF Skutan, Väddöbygden Ideell förening och Väddö företagarförening.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Gökotta.

Torsdagen den 30 maj, Kristi Himmelfärdsdag. Man har som tradition att ha en friluftsgudstjänst/Gökotta på Kaplansbacken på morgonen. Cirka 40 personer hade letat sig upp till museet i den tidiga morgonen. Officient var Margareta Lindén. Medverkade gjorde även "Kör för alla" under ledning av Åke Petersson. Efter gudstjänsten vidtogs sedvanlig kaffe ur medhavd picknick-korg. Arrangemanget sker i samarbete med Väddö församling.
Stockholm - Ångbåten Mariefred.

Lördagen den 25 maj var större delen av styrelsen samt några övriga funktionärer på en långtur med ångbåten Mariefred. Turen startade vid Räntmästartrappan norr om Slussen och gick ut till Östra Lagnö mellan Ljusterö och Blidö. Efter en guidad tur på ön återvände båten till Stockholm och gick genom Hammarbyslussen till Mariefreds ordinarie kajplats vid Stadshuset.
Lars Matts Eriks sjöbod.

Som en fortsättning på vårrustningsdagen var Bosse Buhre och Erik Nauclér i Grisslehamn fredagen den 10 maj och avslutade målningsarbetena på Lars Matts Eriks sjöbod med att svartmåla knutar, vindskivor och dörrar.
Kaplansbacken.

Lördagen den 4 maj var det vårrustning på Kaplansbacken.Trots att det hade snöat på natten kom ett glatt gäng till museet på förmiddagen. Museet städades och vissa utomhusarbeten kunde genomföras, bl.a. arbetades det med vägen upp till museet, med ångbåten och postroddsbåtarna.
Kaplansbacken - Valborg.

Som vanligt hade det samlats mycket folk på Kaplansbacken på Valborgsmässoafton. Trots det torra vädret kunde man tända elden. Publiken fick höra vårtal av Väddös nya komminister Kristina Pettersson och vårsånger av kören Canimus. Som vanligt serverades korv och kaffe.
Årsmöte.

Årsmötet hölls den 15 mars på Väddö Folkhögskola. Mötet inleddes med ett mycket inspirerande föredrag av ångbåtskapten Claes Insulander. Efter kaffet vidtog årsmötesförhandlingarna. Bo Pettersson hade avböjt omval till suppleant i styrelsen. I hans ställe återinvaldes Cecilia Tjäder på hans plats. Som revisorsuppleant istället för Cecilia valdes Ingrid Armandsson-Wikström. Sven Olsson utsågs till Beckbyxa i sjövakten. Susanne Olsson och Josefine Rigelius erhöll förenings förtjänstmedalj medan Bo Pettersson, Martin Jarlehag, Thomas Malmström och Torbjörn Wiik erhöll föreningens förtjänstdiplom. Botvidssons författarstipendium gick till Ulf Sporrong.
Norrfjäll.

Stormen Alfrida gjorde inte så stor skada vid Kaplansbacken. Läget var sämre vid föreningens tomt i Norrfjäll där ett stort antal träd blåste ner.
Kaplansbacken.

Natten mellan 2 och 3 januari drog stormen Alfrida in över Väddö med orkanvindar på 40 m/s. På Kaplansbacken blåste en poppel omkull bakom vaktmästarstugan samt en asp utanför vår mark, men över vägen ner till bryggan och in på vår tomt. Ingen byggnad eller något annat blev skadat. Däremot blåste presseningen av ångslupen Elmsta, men detta åtgärdades dagen efter av Pelle Modin.
Div. aktiviteter.

Vid nyår var det som vanligt full aktivitet i Beckhuset. Föreningen Allmogebåtar jobbar med postroddsbåten Xylografen, en segeleka och en ny hå till postroddsbåten Ingeborg. Arbetet med ångslupen Elmsta pågår, bl.a. har det arbetats med ångpannan.  Även museets Ortalamotor ska få en översyn.

© Roslagens Sjöfartsminnesförening 2022