ROSLAGENS SJÖFARTSMUSEUM
Föremål i museet - Amalia "Studsboskeppet"
ROSLAGENS
SJÖFARTSMUSEUM
Föremål i museet - Amalia "Studsboskeppet"
Amalia återkommer till Roslagens Sjöfartsmuseum.
(Ur Rospiggen 2015).
Arne och Tanja Martinsson, som då ägde Haga Turistgård vid Älmsta, hade Amalia placerad där på Turistgården under många år. Den 14 augusti 2014 var det dock dags för Amalia att lämna Haga Turistgård för att istället ankra upp i Roslagens Sjöfartsmuseum. Det var när verksamheten vid turistgården fick ny ägare som Arne och Tanja Martinsson beslutade att skänka modellen av barkskeppet till Sjöfartsminnesföreningen. Den stora ståtliga modellen byggdes av Arnes morfar J. A. Westerlind på 1940-talet. J. A. Westerlind var en av de första ledamöterna av föreningens styrelse.
Barkskeppet Amalia byggdes 1872 i Studsboda, strax söder om Studsbogrundet, söder om nuvarande Bagghusbron och mitt emot Granö. Bygget tog c:a ett år. Skeppsbyggmästare var Venlund från Velända i Roslagsbro. Det lär vara det största skeppet som byggdes i Roslagen.
J. A. Westerlind var i pojkåren med på den högtidliga dagen då Amalia sjösattes vid Studsboda. Fartyget var flaggprytt och gled vacker av sin stapelbädd och ut på fjärden och gjorde en gir mot Granö. En gumma ropade: "Amalia heter hon". Året efter utskjutningen var fartyget riggat och kunde segla iväg. Hon kom aldrig tillbaka till Väddö. Hon hade otur att segla på en ångbåt och blev illa skamfilad, tog sig till Köpenhamn och såldes sedan till Härnösand för 50.000 kr.
Se mer i Rospiggar enl. nedan:
Rospiggen 1944, "När skeppet Amalia gled ner från sin stockbädd år 1872 och om roslagsseghet", Minnen berättade av Westerlind och upptecknade av Gunnar Bergman.
Rospiggen 2015, Föreningen.