Kontakta oss/Bli medlem >>
För barnen

Utställningarna

<< Tillbaka

Roslagens Sjöfartsmuseum visar på rospiggens breda sjöfartstraditioner som vikingatiden, havspostföring och modern färjetrafik, skärgårdsfiske, skärgårdsseglation, lasttramparna, segel och ånga, båtbyggartraditioner, pråmar, timmerbogsering och inte minst sjöfartens servicenäringar: fyr, lots och sjöräddning. I kanalgången visas bilder och dokument från bygget av Väddö kanal.

Tag en tur genom museets olika delar:
Segelsalen Maskinsalen
Kustsalen Freiasalen
Båthuset Skeppargården

Segelfartygstyper
De fartyg som seglade för Roslagen var enmastare, tvåmastare och tremastare. Enmastaren ägdes oftast av en bonde som dels hade jordbruk och dels idkade privat sjöfart. Han köpte upp eller lastade från egen gård. Tvåmastarna var de verkliga arbetshästarna. De var för stora och dyrbara så man gick ofta ihop, grannar, släkt eller partsrederi. Dessa fartyg lastade varor från norrländska och finska hamnar ner till Tyskland och England med omnejd. Tremastaren användes för att göra jordenruntseglatser. Förutom kapitalinflöde så medförde de kontakt med den stora världen och de hemkommande sjömännen var i många avseenden förmedlare av intryck från främmande länder och kulturer.
Fartygen byggdes i princip på orten, men en del inköptes. I huvudsak var alltså skeppsbyggeriet förankrat i hembygden men det märkliga är att det inte finns några större varv redovisade, utan denna byggnation skedde i stort sett i vilken vik som helst i Roslagen.
 
 Copyright 2021 Roslagens Sjöfartsminnesförening    Logga in