Kontakta oss/Bli medlem >>
För barnen

  Enter Title 1

Genomförda aktiviteter under 2021

<< Tillbaka

Här redovisas de aktiviteter som genomförts under 2021. Den senaste kommer överst. Detta för att det ska bli lättare att se vad som hänt senast.
Söndagen den 10 oktober var det dags att ta upp ångslupen Elmsta och transportera henne till vinterförvaringen vid sjöfartsmuseet.
Måndagen den 27 september var ett gäng på sex personer under ledning av Lars Nylén i Solhemsförrådet och röjde och städade. Efter denna insats bör alla våra postroddsbåtar få plats och kan vinterförvaras på samma ställe.
Lördagen den 25 september var föreningens postroddsbåt Inger af Massum uthyrd för en filminspelning inför Norrtälje stads 400-års jubileum.
Söndagen den 19 september fick fiskefyren klart med ström till själva fyrlampan. Nu lyser fyren som den ska.
Tisdagen den 14 september var Bosse Buhre med viss hjälp av Håkan Lundén i Mejeriviken i Grisslehamn och slog vassen utanför Lars Matts Eriks sjöbod.
Söndagen den 12 september firades Kulturarvsdagen på museet. P.g.a. regn fick dagens fördrag flyttas till Båthuset. Ett trettiotal personer hade sökt sig upp till museet och fick höra dragspelsunderhållning av Lars Holmström och ett föredrag om Eckerölinjens historia av Håkan Lundén. Även postroddsbåtarna Ingeborg och Xylografen stod uppställda vid entrén.
Lördagen den 4 september hade Flottans män Norrtälje hyrt hela museet för att genomföra sin traditionella 5-kamp.

 

 

BILD SAKNAS

 

 

Lördagen den 28 augusti fick Lars Nylén motta Sveriges Hembygdsförbunds förtjänstplakett för rik gärning i hembygdsvårdens tjänst. Utmärkelsen är den högsta inom hembygdsrörelsen.
Söndagen den 8 augusti var det dags för årets Sjömans- och skärgårdsvisor. Drygt 60 personer hade letat sig upp till museet för att lyssna på flera av Väddö Musiksällskaps egna artister. P.g.a. vädret hade man fått flytta in i Båthuset där man gjorde sitt bästa för att hålla Coronaanpassade avstånd. Arrangemanget är ett samarbete med Musiksällskapet.
Torsdagen den 5 augusti var Bosse Buhre, Håkan Lundén och Erik Nauclér i Grisslehamn och ställde upp Mosse-Fridolf Janssons snipa som museibåt i Lars Matts Eriks sjöbod.
Måndagen den 26 juli var ett stort gäng i Båthuset och fixade skötbåten Flundran, vars segel hade rasat i slutet på maj. Detta hade bl.a. medfört att en ögonsplitt hade nötts av och att gaffeln gått sönder vid raset. Nu hade Pelle Modin och Föreningen Allmogebåtar lagat de trasiga delarna och man kunde åter hissa seglet.
Söndagen den 18 juli genomfördes en förmiskad variant av Beckbyxans Dag. Ola Pettersson och Lisbeth Modin underhöll från scenen. Vi hade även lotterier, barnaktiviteter, rep- och knopslagning, kaffe och strömmingsmackor. Föreningen Allmogebåter visade upp sina arbeten i Beckhuset. Pythagorasmotorn gick och postroddsbåten Grisslehamn fanns på tunet. Ångslupen gick turer i Storfjärden.
På Grisslehamnsdagen, lördagen den 17 juli, hade vi öppet i Lars Matts Eriks sjöbod. Med lättade Coronarestrektioner var det full fart på besöken hela dagen. P.g.a. pandemin kunde vi inte genomföra den vanliga prova-på-rodden med postroddsbåt.
På Engströmsdagen den 3 juli hade vi åter öppet i Lars Matts Eriks sjöbod. Denna gång var Matts Martling på plats och premiärförevisade hur man slår rep i den nybyggda repslagarbanan.
På midsommardagen hade vi öppet i Lars Matts Eriks sjöbod. Den nya knopbrädan visades för första gången. I Mejeriviken låg postroddsbåten Inger af Massum. P.g.a. pandemin kunde vi dock inte ha någon prova-på-rodd.
Helgen 19-20 juni blev renovering av gästbryggan i Storfjärden klar.

Lördagen den 19 juni genomfördes årets Postrodd. Det blev en bantad Coronaanpassad rodd där ett par båtar utgick från Grisslehamn och fem båtar från Eckerö. Båtarna möttes vid riksgränsen och bytte postsäckar och återvände därefter till respektive hemmahamn. Deltagande båtar från Sverige var Maria af Gräsö och Inger af Massum. Från den åländska sidan deltog Alpiggen af Eckerö, Elise, Smacken af Käringsund, Signil och Einar Jansson. Av vilka Signil mötte de svenska båtarna.

Här kan du se hela rodden från den svenskla följebåten.

Här kan du se starten från Käringsund för de åländska båtarna.

Tisdagen den 1 juni, i samband med att muséet öppnade för säsongen, var det även premiär för sommarens konstutställning i Båthuset. Årets utställning heter "Ljusa minnen - ljusa spår" och består av tavlor målade av Ditte Lindström.

P.g.a Coronapandemin hölls årsmötet lördagen den 15 maj utomhus på Kaplansbacken. Alla styrelsemedlemmar och övriga avgående funktionärer omvaldes. Jonas Alstermark och Lars Holmström tilldelades föreningens förtjänstdiplom, Lars Bergström mottog Hembygdsförbundets hedersnål med lagerkarnas och Sören Hjalmarsson, Botvidssons författarstipendium. Dessutom mottog Birger Björnerstedt 2020 års författarstipendiun som inte kunnat delas ut tidigare.

Här kan du se valda delar av årsmötet.

Torsdagen den 13 maj, på Kristi Himmelfärdsdag, firade Väddö församing traditionsenligt Gökotta med deltagare på Coronasäkert avstånd ifrån varandra. Officient var Anders Skagerström och musiker Anders Jalkéus.
Onsdagen den 12 maj levererades två nya utebord till Kaplansbacken. Borden är en gåva från Torbjörn och Ingrid Armandsson.
Lördagen den 8 maj var det vårrustningsdag på museet. Ett 15-tal personer hade kommit och städade museet, förberedde inför årsmötet, reparerade bryggan och jobbade med våra båtar.

Inte heller 2021 kunde vi ha ett normalt Valborgsmässofirande på Kaplansbacken. Istället ordnade vi än en gång en viruell Valborgsmässoafton. Den här gången stod Ingrid & Håkan Lundén för vårsångerna. Ansvariga från föreningen var Håkan Lundén och Markku Asikainen.

Se Valborgsmässofirandet här.

Torsdagen den 15 april var installationen klar och vi började producera egen el. Här kan du följa hur mycket el vi producerar.
Tisdagen den 13 april var montörerna från Sunny Future tillbaka och monterade alla 60 solcellerna.
Torsdagen den 8 april kom montörer från Sunny Future och satte upp hållarna för den nya solcellerna och måndagen den 12 april var Per Buhre där och justerande taknock och vindskivor.
I tre dagar 28-30 mars fortsatte arbete med att lägga nytt plåttak.
Lördagen den 27 mars var gänget tillbaka på Kaplansbacken för att lägga ny tjockare papp. Denna gång under ledning av Jonas Alstermark. 
Fredagen den 19 mars var ett gäng under ledning av Anders Öhman på Kaplansbacken och tog ner tegelpannorna på Båthusets södra sida för att förberda för den kommande solcellsinstallationen.
Under andra halvan av januari började Benny Wallén, Anders Öhman och Bosse Buhre med stenkistan som ska förstärka landfästet till gästbryggan.   
Även om Coronapandemin gjort att aktiviterna i Beckhuset går på sparlåga vid årsskiftet fortsätter renoveringen av GMSS:s postroddsbåt Anna-Katarina af Singö. Dessutom har man börjat att ta in virke för den nya stenkistan vid gästbryggan. I Lars Matts Eriks sjöbod håller man på att ordna en hörna om Grisslehamnsprofilen Arvid "Svarta Rudolf" Ljungström.
 
 
 Copyright 2021 Roslagens Sjöfartsminnesförening    Logga in