Kontakta oss/Bli medlem >>
För barnen

Genomförda aktiviteter under 2012

<< Tillbaka
Här redovisas de aktiviter som genomförts under 2012
Beckhusbygget framskred under vintern och i början på februari var det dags att sätta takbalken mellan våningarna på plats.

 

Sedvanligt årsmöte hölls fredagen den 16 mars på Väddö Folkhögskola. Benny Pettersson höll ett föredrag om navigering och grundstötningar i trånga vatten med tanke på Costa Concordia-olyckan tidigare under året. Samtliga styrelseledamoter som stod i tur att avgå omvaldes. Urban Skoglund valdes till ny revisor efter Ralf Toresson som efter många år nu avböjt omval. Bertil Aurell tilldelades föreningens förtjänstmedalj medan Bernt Bergman, Gun Helenius och Benny Pettersson tilldelades föreningens förtjänstdiplom. Botvidssons författarstipendium tilldelades Bertil Kumlin. För välkomstmusiken svarade Lars Holmströms Trio.    
Fredagen den 23 mars började arbetet för att kunna fälla Elviras mast. Så mycket som möjligt av arbetet som kunde göras utan kran gjordes.   
Lördagen den 24 mars kom kranbilen och Elviras mast kunde tas ned. Nu ska renoveringen börja så att den 27 meter höga masten förhoppningsvis ska vara på plats igen innan den 1 juni. 

I samband med fällningen av Elviras mast utdelades föreningens förtjänsmedalj till Bertil Aurell. Bertil var förhindrad att medverka vid årsmötet då medaljen skulle ha delats ut. 

 

Söndagen den 8 april var det filmafton på museet. Vi visade tre filmer med anknytning till Postrodden och allmogebåtar.

 

Lördagen den 28 april var dert dags för årets första vårrustningsdag. Utemöblerna plockades fram, museet började städas, flera arbeten genomfördes på Eliviras mast och Beckhuset. 

 

Mycket folk hade tagit sig upp till museet måndagen den 30 april för att delta i det  traditionsenliga Valborgsmässofirandet på Kaplansbacken. Sparbankens Åsa Söderman höll vårtalet, Kör för alla och kyrkans barnkör sjöng vårsånger under ledning av Åke Pettersson. 

 

På Kristi Himmelfärdsdag, den 17 maj, höll Malou Wikström Friluftsgudstjänst/Gökotta på Kaplansbacken. Trots en regning natt höll vädret uppe och i slutet av gudstjänsten började solen  titta fram genom molnen. Kör för alla deltog också. Efter gudstjänsten blev det medhavt kaffe till musik av Åke Pettersson och Lars Holmström.

 

Lördagen den 19 maj var det dags för årets andra vårrustningsdag. Arbetet med masten har pågått nästan dagligen den sista månaden och fortsatte även denna dag. Dessutom städades museet, belysningen gicks igenom, butiken ordnades för säsongen med många nya föremål, rabatter rensades, osv. Ett tiotal personer ställde upp och drog sina strån till stacken.   
Arbetet med Elviras mast fortsatte under försommaren. Till månadsskiftet maj-juni var den nya pallbocken för peket på plats liksom nya jungfrur och ny infästning på babords sida.

 

Den 6 juni firades Nationaldagen vid Sjöfartsmuseet. Drygt 300 personer hade tagit sig upp till Kaplansbacken för att lyssna på Susanne Axell som höll dagens tal och till musikerna under ledning av Jörgen Toresson. Kaffe, korv och lotter såldes i stora mängder. Arrangemanget är ett samarrangemang mellan SPF Skutan, Roslagens Sjöfartsminnesförening och Väddö Köpmannaförening.    

Lördagen den 16 juni gick den 39:e Postrodden över Ålands hav. Mulet men mest uppehållsväder och en sydlig vind upp mot 8-9 m/s gjorde att rodden blev snabb. Allra snabbast var återigen Doris af Gräsö. Totalsegern gick för första gången till Ålands haf och bästa damrote blev Kristina på en slutlig nionde plats och bästa mixedrote Inger af Massum på fjortonde plats.

Hela resultatlista kan du se på denna länk.  

 
Lördagen den 7 juni utförde Bosse Buhre de sista målningsarbetena på Elviras mast.  
Arbetet med Elviras mast har fortsatt under sommaren. I månadsskiftet juni/juli var träarbetena, de nya vajrarna och målningen klart. Måndagen den 8 juli kom det nya peket på plats. 

 

Fredag, lördag, söndag den 13 - 15 juni pågick arbetena med att resa den Elviras renoverade mast. Många har hjälpt till med arbetet men främst Per Ringhagen, Sture Götesson, Lars Nylén, Anders Öhman, Bo Buhre och Bertil Aurell.   
Medan många arbetade med resandet av Elviras mast skötte Susanne Olsson om föreningens informations- och försäljningsbord på Singö Hanverksdag, lördagen den 14 juni.   

Lördagen den 21 juli firades Beckbyxans dag för 28:e gången. Det blev en fantastisk dag med många hantverkare på tunet, flera barnaktiviteter, provapårodd vid föreningens brygga. Från scenen underhöll vissångaren Hasse Lind. Många veteranfordon hade kommit och vid entén stod bilar, traktorer och motorcyklar på rad.

 

Lördagen den 18 augusti deltog föreningens skötbåt Inger af Massum i Blidö Allmogebåtstävling. Med besättningen Håkan Lundén, Bo Buhre och Rolf Abrahamsson lyckades man upprepa fjolårets succé och blev åter snabbaste roddbåt, tidtrognaste rote och totalsegrare. 

 

Söndagen den 19 augusti satte Bertil Aurell och Håkan Lundén upp en ny uppdaterad informationstavla över museet på väggen vid entrén. Bilderna till den nya tavlan är tagna av Lars Nylén, Klas Hedhammar, Håkan Lundén och Josefine Rigelius.  
Den 25 augusti avled Bertil Kumlin i en ålder av 93 år. Bertil hade i många år skrivit den inledande dikten i årsboken Rospiggen. Så sent som vid årsmötet 2012 erhöll han Botvidssons författarstipendium. Han hade sedan tidigare erhållit både förtjänstdiplom och förtjänstmedalj.

 

Arbetet med Beckhuset hade legat nere under tiden som Elviras mast renoverades. Dels för att all kraft lades på masten och dels för att utrymmet i Beckhuset behövdes för vissa av mastarbetena. Under augusti kom arbetet igång igen och innan månaden var slut var innertaket färdigt.    
På Väddö Kulturdag, lördagen den 1 september, deltog föreningen med olika aktiviteter på Norrsundsskolan. Där fanns ett försäljningsbord, frågesport, bildspel, knopslagning m.m. Dessutom hade den mobila utställning blivit uppdaterad och fanns på plats. Ansvarig från föreningen var Josefine Rigelius och till sin hjälp hade hon Per Ringhagen, Susanne Olsson, Håkan Lundén ioch Maths Rigelius.

 

Arbetena på Beckhuset fortsatte under hösten och i första veckan på oktober målades taket färdigt och lysrörsarmaturernas kom på plats. Med ljuset installerat kan arbetena fortsätta även under den mörka årstiden.   
Lördagen den 13 oktober var det höstavrustning på museet. Trädgårdsmöblerna plockades undan, Skeppargården stängdes för säsongen, lite efterarbeten på Elviras mast genomfördes, belysningen och ljudanläggning gicks igenom m.m.   
Beckhusbygget har fortsatt hela hösten och i månadsskiftet november/december hade stommarna till de första mellanväggarna till toaletten och pentryt  kommit på plats.  
Under julmarknaden i Elmsta Centrum lördagen den 15 december hade föreningen ett informations- och försäljningsbord. Det var Susanne Olsson och Josefine Rigelius trotsade snöstormen och skötte affärerna.   


 
 Copyright 2021 Roslagens Sjöfartsminnesförening    Logga in