Kontakta oss/Bli medlem >>
För barnen

Genomförda aktiviteter under 2011

<< Tillbaka
Här redovisas de aktiviter som genomförts under 2011
Årsmötet hölls den 18 mars på Väddö Folkhögskola. Alla ledamöter som stod för omval valdes om. Karl Gustav Pettersson avgick efter många år ur valberedningen och ersattes av Ann Alfredsson. Annalena Österman, som går i pension under våren, tilldelades föreningens förtjänstmedalj. Josefine Rigelius tilldelades föreningens förtjänstdiplom och Björn Lindström tilldelades Dagny & Carl Botvidssons förfarttarstipendium. Kvällens föredrag hölls av Robert Aschberg, styrelseledamot i Svenska Sjöräddningssällskapet, som talade om sällskapets verksamhet.  Lars Holmströms trio svarade för välkomstmusiken. 

 

Söndagen den 3 april startade en studiecirkel om Roslagens sjöfartshistoria, Roslagens Sjöfartsmuseum och Roslagens Sjöfartsminnesförening. Femton deltagare hade anmält sig till studiecirkeln som fortsatte under våren och hösten.  
På påskdagen hade vi en vårrustningsdag. Museet städades och gjordes iordning efter vintern, lampor byttes, nya museiflaggor sattes upp utanför museet och vid vägen.  
Den 26 april var Per Ringhagen och Håkan Lundén i Solhemsförrådet för att kontrollera skicket på skötbåten Ingeborg som förening övertagit från Sjöhistoriska museet i stockholm. Båten år byggd 1977 av legendariske båtbyggaren Einar Jansson i Massum.  
Lördagen den 30 april genomfördes ett traditionsenligt med kyligt Valborgsmässofirande. Vårtalet hölls av Bengt Ericsson och Kör för Alla underhöll. I kylan var det också en strykande åtgång på korv och kaffe.

Tisdagen den 31 maj var sista arbetsdagen före pension för vår museivärd Annalena Österman. Dagen firades med en lunch på M/S Linné tillsammans med de från styrelsen som kunde komma loss en vardag.

 

På Kristi Himmelfärdsdag, den 2 juni kl. 08.00 firades det traditionsenligt friluftsgudstjänst/gökotta på Kaplansbacken. Arrangemanget är ett samarbete med Väddö-Björkö-Arholma församling. Även Kör för Alla under ledning av Åke Pettersson deltog. 

 

Cirka 3-400 personer hade tagit sig upp till Kaplansbacken för att fira Nationaldagen. Dagens tal hölls av radioprofilen Carolina Norén och från scenen underhöll Roine Jansson med trio. Arrangemanget var som vanligt ett samarbete mellan SPF Skutan, Väddöbygden Ideell Förening och Sjöfartsminnesföreningen.

 

Närmare 250 personer kom till Kaplansbacken den 11 och 12 juni för att se Jörgen Toressons sånglustspel "Trubbel i trästa". Trots hotande moln höll sig regnet borta under bägge föreställningarna.

 

Lördagen den 18 juni gick årets Postrodd med start i Grisslehamn. Det blev en mödosam tur med lite vind och mycket rodd. Totalsegrare blev Singöbåten Kappas medan åländska Kristina blev bästa damrote och Väddöbåten Inger af Massum bästa mixedrote. Snabbast över havet var Doris af Gräsö.

Hela resultatlistan hittar Du här.

 
Måndagen den 12 juli hade vi dykare på plats vid bryggan för att byta den södra kättingen som gått av. Efter nära en timmes letande lyckades han hitta bojstenen och kunde sätt dit den nya kättingen. detta var en nödvändighet för att Helmi skulle kunna lägga till på Beckbyxans Dag.  
Lördagen den 16 junli firades Beckbyxans dag för 27:e gången. Det blev en fantastisk dag med många hantverkare på tunet, flera barnaktiviteter, provapårodd vid föreninges brygga. Från scenen underhöll Birger Björnerstedt. Många veteranfordon hade kommit och vid entén stod både bilar och motorcyklar på rad. Även antalet besökare var större än på många år.
Beckhusbygget fortskred under sommaren och i slutet av juli hade takteglet kommit upp på kanalsidan.
Fredagen den 29 juli hade föreningen ett informations- och försäljningsstånd i Elmsta Park i samband med Elmsta-Natta. Förutom själva försäljningsbordet var Pythagorasmotorn på plats liksom postroddsbåten Inger af Massum. Liksom förra året hade vi en barnaktivitet som sköttes av Josefine Rigelius. Bertil Aurell och Sture Götesson såg till att motorn startades med jämna mellanrum, Håkan Lundén pratade postrodd och Susanne Olsson hade fullt upp med att ge information till intresserade besökare.   
Den 12 augusti besöktes museet av Michael Blum, Jörgen Toresson och Benny Johansson som framförde sitt program "När Evert Taube blev Rospigg" i Båthuset. Publiken strömmade till och allt som gick att sitta på fick användas för att alla skulle få plats.  
I mitten av augisti var det dags att börja sätta upp ytterpanelen på Beckhuset.   
Söndagen den 21 augusti deltog föreningens skötbåt Inger af Massum i Blidö Allmogebåtstävling. Med besättningen Håkan Lundén, Bo Buhre och Stella Lundén blev man snabbaste roddbåt, tidtrognaste rote och totalsegrare.

 

Söndagen den 28 augusti var större delen av styrelsen ute på en seglats med sandkilen Helmi. Turen startade vid Västernäs på Rådmansö och gick ut Norrpada skärgård öster om Vidinge. 

 

Den 13 september kom kulturnämnden på Norrtälje kommun på besök till museet och vi fick möjlihet att berätta om vår verksamhet dels på Kaplansbacken men även om Postrodden.  
Föreningens studicirkel kom igång igen efter sommaruppehållet och tisdagen den 1 november gjordes ett studiebesök på Stockholms Stadsmuseum.

 

Beckhusbygget fortsatte under hösten och innan snön kom var panelen färdigspikad och fönstren i verkstadsdelen hade kommit på plats.
När det yttre av Beckhuset var på plats började inomhusarbetet. I början av december var väggarna isoleringerade.
Torsdagen den 22 december var det dags att isolera taket. Detta gjordes genom att isoleringen sprutades upp på plats.

 

 

 

 
 Copyright 2021 Roslagens Sjöfartsminnesförening    Logga in