Kontakta oss/Bli medlem >>
För barnen

Roslagens Sjöfartsminnesförenings utmärkelser

<< Tillbaka

 

På denna sida redovisar vi två olika typer av utmärkelser. Dels de utmärkelser som Roslagens Sjöfratsminnesförening delar ut, dessa är:

Medalj ”För bragd till sjöss”

Medaljen är utförd av konstnären Uncas Liljefors och är försilvrad. Åtsidan upptar ett vikingaskepp och texten Roslagens Sjöfartsminnesförening. Frånsidan har texten För bragd till sjöss omgivet av en tross. Medaljen är krönt av en dubbelsidig segelkrona och monterad i Neptuni gröna band med två vita streck. Instiftad vid årsmötet den 28 mars 1962.

Medalj ”För förtjänst”

Medaljen är utförd av konstnären Uncas Liljefors och är försilvrad. Åtsidan upptar ett vikingaskepp och texten Roslagens Sjöfartsminnesförening. Frånsidan har texten För förtjänst omgivet av en lagerkrans. Medaljen är krönt av en dubbelsidig segelkrona och monterad i guldgult band med två röda streck. Instiftad vid årsmötet den 28 mars 1962.

Beckbyxor
Efter en lång tid till sjöss var sjömannens kläder så nersmorda med beck och tjära att de kunde stå för sig själva. Därav benämningen "Beckbyxa" för den till sjöss väl befarne. "Beckbyxa" är en hedersutmärkelse i Roslagens Sjöfartsminnesförening.

Till Beckbyxa i sjövakten utnämns medlemmar som seglat till sjöss. I landvakten finns de, som utan sjötid, kvalificerat sig genom att vara "befarna i föreningen". Antalet aktiva beckbyxor sammantaget i de båda vakterna bör inte överstiga 12 personer. "Beck och tjära - sjömans ära"

Diplom för förtjänst

Diplom tilldelas personer som har gjort förtjänstfulla insatser för föreningen.

Dagny och Carl Botvidssons Författarstipendium

Utdelas för att främja skrivandet av artiklar till årsskriften Rospiggen. Varje år väljs en stipendiat ut från årets årsbok.

Sveriges Hembygdsförbunds förtjänstplakett

Hembygdsförbundets förtjänstplakett för rik gärning i hembygdsvårdens tjänst, är den högsta utmärkelsen inom hembygdsrörelsen och delas ut efter nominering från det regionala hembygdsförbundet.

Sveriges Hembygdsförbunds hedersnål med lagerkrans

Hembygdsförbundets hedersnål delas ut till en person som gjort en betydande instats för hembygdsrörelsen i Sverige. Varje hembygdsförening kan nominera personer till utmärkelsen med en motivation. Hembygdsförbundets godkänner därefter vilka som ska premieras. 

Stockholms Hembygdsförbunds hederdiplom

Länsförbundets hedersdiplom delas ut till personer som under långt tid gjort betydande insatser för sin hembygdsförening eller för hembygdsförbundet. Nomineringen sker på samma sätt som för hedersnålen.

 

 

Här nedan redovisar vi utmärkelser som tilldelats Roslagens Sjöfartsminnesförening

Roslagens Sjöfartsminnesförenings utmärkelser

Under årens lopp har ett antal utmärkelser tilldelats Roslagens Sjöfartsminnesförening. Det började redan 1947 med Upplands Hembygdsförbunds utmärkelse "Disa Gille". Under åren har sedan ett antal utmärkelser och stipendier tilldelats förening.        

 
 Copyright 2021 Roslagens Sjöfartsminnesförening    Logga in