ROSLAGENS

SJÖFARTSMINNESFÖRENING

 

Genomförda aktiviteter 2020

ROSLAGENS SJÖFARTSMINNESFÖRENING

 

Genomförda aktiviteter 2020


Norrtälje Museers adventskalender.

Under december månad deltog föreningen i Norrtälje Museers digitala adventskalender. Torsdagen den  3 december var föreninges dag med recept på en Stormsoppa som severades i hårt väder på sjön. På bilden lagar skeppskocken Stig Elenius soppan.
Väddö bibliotek.

Onsdagen den 25 november var Lars Nylén och Markku Asikainen på Väddö Bibliotek och satte upp en informationsmonter för Sjöfartsmuseet.

Montern är en del i vårat arbete att få fler att hitta till museet.
Div. aktiviteter.

Under första halvan av november har förberedelser inför vintern gjorts. Söndagen den 1 november ställde Erik Nauclér och Håkan Lundén undan utemöbeln vid Lars Matts Eriks sjöbod. Lördagen den 7 november var det utemöblerna vid muséet som ställdes in av Bosse Buhre, Lennart Karle, Håkan Lundén och Magnus Olsson. Måndagen den 9 november var Bosse Buhre och Håkan Lundén och slog vassen i Mejeriviken utanför Lars Matts Eriks sjöbod och torsdagen den 12 november kom  den sista av föreninges båtar in under tak.
Ångslupen Elmsta.

Lördagen den 26 september var det dags att ta upp ångslupen Elmsta igen. Slupen är nu flyttad till museet för vinterförvaring.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Kulturarvsdagen.

Söndagen den 13 september firades Kulturarvsdagen på Kaplansbacken. Dagens huvudattraktion var ett föredrag av Hans Lifsten som berättade om bärgningen av ångfartyget Saxaren som sjönk i Saxarfjärden 1964. Ett trettiotal personer hade kommit för att lyssna på föredraget som hölls utomhus p.g.a. Coronarestriktioner. Vi hade också ordnat med informationsfilmer om Postrodden/Postföringen över Ålands hav.
Svartklubben - 200-årsjubileum.

Lördagen den 15 augusti var inbjudna från Sjöfartsminnesföreningen, Svenska Fyrsällskapet, Sjöfartsverket, Försvarsmakten, Singö Hembygdsförening och boende på Svartklubben och firade fyrens 200-årsjubileum. Bland annat hade Fyrsällskapet med en platta som sattes upp på fyrens ytterdörr. Fanvakten bestod av postroddare från Sjöfartsminnesföreningen.

Se filmen från firandet här.
Lars Matts Eriks sjöbod - Grisslehamnsdagen.

Lördagen den 19 juli, när det normalt hade varit Grisslehamnsdagen, passade vi ändå på att ha öppet i Lars Matts Eriks sjöbod. Det blev ingen prova-på-rodd, men vi hade med oss postroddsbåten Hornet af Telje som stod på land.
Postroddsbåt uthyrd för bröllop.

Lördagen den 11 juli var vår postroddsbåt Inger af Massum i Vätösund och forslade ett brudpar från Vätö kyrka till Nysättra.
Ångslupen Elmsta - Sjösättning.

Söndagen den 28 juni var det dags att sjösätta ångslupen Elmsta för säsongen. Ett omfattande arbete har gjorts under våren, både med skrov och maskin. Nu ska några maskintester göras och förhoppningsvis kommer hon att gå i reguljär trafik fr.o.m. den 4 juli.
Lars Matts Eriks sjöbod - Midsommardagen.

På midsommardagen öppnade muséet för säsongen. Även i Lars Matts Eriks sjöbod hade vi öppet. Museivärdarna fick sitta utanför p.g.a. Coronapandemin.
Lars Matts Eriks sjöbod.

Onsdagen den 17 juni fick föreningen ett bänkbord att ha utanför Lars Matts Eriks sjöbod i Grisslehamn. Bordet var en gåva från Torbjörn och Ingrid Armandsson. Nu väntar vi bara på att svarthakedoppingarnas ägg ska kläckas så vi kan slå gräset runt bordet.
Ångslupen Elmsta.

Senare samma dag kom motorn till ångbåten tillbaka efter renovering. Martin Jarlehag, Pelle Modin, Bo Buhre och Anders Öhman såg till att den kom på plats i ångbåten.
Roslagens Sjöfartsminnesförening.

I samband med ett styrelsemöte lördagen den 13 juni avtackades de fyra styrelseledamötena Sture Götesson, Klas Hedhammar, Pelle Modin och Hans Nordgren. Dessutom fick Erik Nauclér motta sitt förtjänstdiplom och Maths Rigelius Hembygdsförbundets hedersnål med lagerkrans. Detta kunde nu genomföras utomhus istället för vid årsmötet. 
Postrodden.

Lördagen den 13 juni när Postrodden över Ålands hav skulle gått visade vi istället en film kallad "Pandemirodd anno 1853". Filmen visar hur man hanterade postföringen mellan Eckerö och Grisslehamn i samband med epidemitider på 1800-talet. Medverkande är Lars Nylén, Clara Lundén samt besättningen i postroddsbåten Inger af Massum. Ansvarig för filmning och klippning var återigen Markku Asikainen.

Här kan du se filmen.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Nationaldagen.

Efter det lyckade virtuella Valborgsmässofirandet fortsatte vi lördagen den 6 juni med ett virtuellt Nationaldagsfirande från Kaplansbacken. Talare var Lars Nylén och för musiken svarade Nils Göran Holstein och Lars Holmström. Ansvarig för filmning och klippning var Markku Asikainen.

Se Nationaldagsfirandet här.
Ångslupen Elmsta.

Torsdagen den 4 juni blästrades och målades ångslupen Elmsta under vattenlinjen.

Se filmen från arbetet här.
Kaplansbacken - Väddö Musiksällskap.

Söndagen den 31 maj hade Väddö Musiksällskap flyttat sitt årsmöte till Kaplansbacken. Detta för att i Coronatider kunna ha årsmötet utomhus på tunet.
Ångslupen Elmsta.

Torsdagen den 28 maj var Pelle Modin och Markku Asikainen vid Elmsta gångbrygga och satte upp en bryggfender vid ångslupen Elmstas förtöjningsplats.
Kaplansbacken - Gökotta.

Trots Coronatider höll Väddö Församling sedvanlig Gökotta på Kaplansbacken på Kristi Himmelfärdsdag. Med en marginal på en handfull personer klarade vi Folkhälsomyndighetens krav på max 50 personer. Officiant för dagen var Roger Jarnehall och musiker Anders Jalkéus. Efter blev det som vanligt medhavd kaffe och publiken spred ut sig över hela museitunet.
Div. aktiviteter.

Även om Coronapandemin begränsar verksamheten på Kaplansbacken händer det hela tiden nya saker. Ångbåten prepareras för sommaren och nya föremål gjordes i ordning till museet. Minst en postroddsbåt förbereds för sjösättning. Söndagen den 10 maj var ett gäng bestående av Bosse Buhre, Håkan Lundén, Erik Nauclér och Kalle Zotterman i Grisslehamn och röjde sly längs Mejeriviken utanför Lars Matts Eriks sjöbod.
Kaplansbacken - Valborg.

Med anledning av Coronapandemin kunde vi inte ha ett vanligt Valborgsmässofirande på Kaplansbacken. Istället ordnade vi en virtuell Valborgsmässoafton i samarbete med Hallstaviks kammarkör. Ansvariga från föreningen var Håkan Lundén och Markku Asikainen.

Se Valborgsmässofirandet här.
Roslagens Sjöfartsmuseum.

Lördagen den 18 april hade under rådande omständigheter ett gäng på 13 personer kommit till Kaplansbacken för vårrustning. Det blev en annorlunda dag där alla jobbade på behörigt avstånd från varandra. Trots detta blev mycket gjort så museet står klart om det blir något öppnande under sommaren.
Årsmöte 2020.

Ordinarie årsmöte hölls fredagen den 13 mars på Väddö Folkhögskola. P.g.a. Coronasmittan hade endast ett 30-tal medlemmar mött upp. Årsmötet inleddes med ett föredrag av skärgårdsbåtskännaren Karl Dingertz under rubriken "Vad är en äkta Waxholmsbåt?".

Vid de efterföljande årsmötesförhandlingar valdes Lisbeth Modin, Kerstin Skarp och Benny Wallén in som nya ledamöter medan Matts Martling och Lennart Karle blev nya suppleanter, detta efter att Sture Götesson, Klas Hedhammar, Pelle Modin och Hans Nordgren avböjt omval.

Bo Buhre fick utmärkelsen Beckbyxa i sjövakten (bild), Erik Nauclér föreningens hedersdiplom, Birger Björnerstedt Botvidssons författarstipendium och Maths Rigelius Hembyggdsförbundets hedersnål. De tre sistnämnda var ej närvarande och utmärkelserna kommer att delas ut vid ett senare tillfälle.
Roslagens Sjöfartsmuseum.

Fredagen den 6 mars var ett gäng på åtta personer ledda av Benny Wallén och satte den nya fiskefyren på sin plats.

Du kan se arbetet på denna film.
Roslagens Sjöfartsmuseum.

Fredagen den 21 februari var ett stort gäng med Benny Wallén i spetsen och göt ett fundament till den nya fiskefyren som ska stå mellan Skeppargården och Båthuset.
Kaplansbacken.

Under vecka åtta har stora arbeten gjorts med ytan öster om vedboden. Träd och stubbar har tagits bort. Hela ytan har markberetts och ny jord har lagts på så det ska bli en ny gräsmatta där till sommaren.
Roslagens Sjöfartsmuseum.

Stormen Dennis, i mitten av februari, slet med sig vindflöjeln på museet. Pelle Modin, Lars Nylén och Markku Asikainen såg till att den kom tillbaka på plats veckan efter.
Kaplansbacken.

Torsdagen den 9 januari var det stora ekbordet renoverat efter att det ena benparet gått av i höstas. Bordet flyttades då från Beckhuset till vinterförvaring i Båthuset.
Div. aktiviteter.

Runt nyår var det full fart med arbetena i Beckhuset. Föreningen Allmogebåtar jobbade med postroddsbåten Anna-Katarina af Singö, en segeleka och renoverade föreningens stora ekbord. Ångbåtsfolket gjorde en översyn av ångslupens motor. Dessutom arbetades det med en Bolinder tändkulemotor, en inseglingsfyr samt tjärning av postroddsbåten Inger af Massum.

© Roslagens Sjöfartsminnesförening 2022