ROSLAGENS

SJÖFARTSMINNESFÖRENING

 

Genomförda aktiviteter 2016

ROSLAGENS SJÖFARTSMINNESFÖRENING

 

Genomförda aktiviteter 2016


Gästbryggan - Dykare.

Tisdagen den 6 december var bl. a. Sture Götesson, Bo Buhre och Magnus Olsson nere vid bryggan och var behjälpliga när vi hade dykare på plats för att byta den norra kättingen på bryggan som gått av.
Kaplansbacken.

Tisdagen den 1 november, dagarna innan första snön kom, plockade Anders Öhman och Pelle Modin undan utemöblerna och ställde in i Båthuset för vintern.
Beckhuset.

I mitten av oktober var även trappan in till nedre våningen på Beckhuset klar.
Kaplansbacken.

I samband med ommålningen av husen på Kaplansbacken har Sture Götesson och Bosse Pettersson även bytt gammal dålig panel och läkt, framför allt på södersidan av museet.
Beckhuset.

Under sista veckan i september byggde bl.a. Pelle Modin och Claes Nylin en trappa upp till vindsvåningen på Beckhuset.
Norrtälje - "Från sjöfart till luktsudd".

Torsdagen den 29 september var Bo Buhre och Håkan Lundén och representerade föreningen i samband med den officiella avslutningen av utställningen "Från sjöfart till luktsudd" på Norrtälje museum.
Kaplansbacken.

Under andra halvan av september fortsatte rödmålningen av husen som påbörjades under försommaren. Här är det vaktmästarbostaden som är klar till hälften.
Stockholm - Sveriges Hembygdsförbunds 100-års fest.

Helgen 27-28 augusti representerade föreningen Stockholms läns hembygdsförbund i samband med Sveriges Hembygdsförbunds 100-års fest på Skansen i Stockholm. Vi hade med oss postroddsbåten "Inger af Massum", Thord Jansson var med och täljde på ett nytt slafat. Håkan Lundén och Josefine Rigelius berättade om museet, Postrodden och föreningen.
Understen - 100-årsjubileum.

Lördagen den 20 augusti var inbjudna från Sjöfartsminnesföreningen, Svenska Fyrsällskapet, Sjöfartsverket, Försvarsmakten, Fortifikationsverket, Riksantikvarieämbetet och Kustbevakningen på Understen och firade nya fyrens 100-årsjubileum. Bland annat hade Fyrsällskapet med en platta som sattes upp på fyrens ytterdörr. Den första skruven i plattan sattes dit av tidigare fyrmästaren på Understen, Marianne Brus.
Postrodden.

Söndagen den 14 augusti flyttade Bo Buhre, Håkan Lundén och Erik Nauclér tre båtar, Gamla skötbåten, Mosses båt och Giggen, från Solhemsförrådet till en lada i Söderfjäll. Detta för att de aktiva postroddsbåtarna ska få plats i Solhemsförrådet.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Sjömans- och skärgårdsvisor.

För tredje året i rad anordnades en visstund med Sjömans- och skärgårdsvisor på Kaplansbacken. Årets huvudartist var Ola Pettersson. För övrigt uppträdde även Jörgen Toresson, Tobbe Ljunglöf, Lotta Blom-Ström, Calle Johansson, Håkan Lundén m.fl. Arrangemanget skedde i samarbete med Väddö Musiksällskap.
Älmsta - Elmsta-Natta.

I samband med Elmsta-Natta genomfördes den första Kanalrodden. Denna nya Kanalrodd är en tävling med postroddsbåtar på c:a 1000 meter i Väddö kanal. Segrade i denna första Kanalrodd gjorde laget "Funktionärerna" i båten "Einar Jansson" med en tid på 9 minuter 30 sekunder, vilket var fem sekunder snabbare än tvåan "Sjöfartsmuseet".
Älmsta - Elmsta-Natta.

Under Elmsta-Natta, fredagen den 29 juli hade föreningen ett informationsbord i Elmsta Park. Ansvariga för dagen var Susanne Olsson och Josefine Rigelius. På plats fanns även Bo Buhre, Håkan Lundén och Erik Nauclér.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Teater.

Fredagen den 22 juli och söndagen den 24 juli spelade Teater da Vinci sångspelet "Det var då dé" på Kaplansbacken. Spelet som är en återblick på folklustspelen "Trubbel i Trästa" och "Fanjunkaren på Väddö" lockade ca 150 personer till Kaplansbacken, trotts att temperaturen under söndagen passerade 30-grarders strecket.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Beckbyxans dag.

Lördagen den 16 juli anordnades Beckbyxans Dag på Kaplansbacken. Det blev en solig och varm dag med hantverkare, utställare, bokförsäljning och underhållning från scenen. Strömmingsmackor och korv gick åt i stora mängder. Pythagorasmotorn startade igen, efter vinterns renovering. I Beckhuset visade Föreningen Allmogebåtar upp sitt nybygge och renoveringen av postroddsbåten Gittan av Norrsund. Vid bryggan fanns sandkilen Helmi och postroddsbåten Inger af Massum.
Gästbryggan.

Måndagen den 11 juli samlades Bosse Pettersson, Bosse Buhre, Sture Götesson och Håkan Lundén vid museets brygga för att slå vass inför Beckbyxans Dag.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Taube-afton.

Onsdagen den 6 juli var det en Taube-afton på Kaplansbacken. Mats Olsson och Håkan Lundén framförde kända och okända bortglömda Taubevisor ackompanjerade av Lars Holmström och Gösta Lund.
Arholma kyrka.

Söndagen den 3 juli återinvigdes Arholma kyrka efter renovering. Renovering möjliggjordes genom pengar ur "Simes-Villes-fond". I samband med invigningen visades Sjöfartsmuseets träslöjdsfigurer, gjorda av Simes-Ville, upp i kyrkan.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Utställning "Småbåtar".

Lördagen den 2 juli satte konstnären Björn Senneby upp sin utställning "Småbåtar" i museets Båthus. Utställningen kommer att finnas kvar till den 21 augusti. Björn Senneby är bl.a. känd för att ha gjort många framsidor till årsboken Rospiggen.
Väddö kanal.

Under juni månad har gångvägen längs kanalen mellan Elmsta bro och Sjöfartsmuseet rustats under Leif Lennartssons ledning. Man har även satt upp sjöhistoriska informationstavlor längs vägen.
Norrtälje - "Från sjöfart till luktsudd".

Onsdagen den 29 juni var det invigning av fjärde delen av Norrtälje Museums hembygdsutställning "Från sjöfart till luktsudd". I denna omgång deltar Häverö-Edebo Hembygdsförening, Länna Hembygdsförening och Roslagens Sjöfartsminnesförening. Denna del av utställningen kommer att hålla på under juli månad. Föreningen är representerad av en monter om föreningens olika aktiviteter. Ett bildspel om föreningens historia, tre korta filmer om isbrytningen, vinterpostförning och oceangående segelfartyg. Dessutom finns föreningens utställningsskåp i det angränsande rummet.
Beckhuset.

Tisdagen den 28 juni flyttades skötbåten "Gittan av Norrsund" från Solhemsförrådet till Beckhuset där Föreningen Allmogebåtar nu ska ta hand om henne och försöka få henne i sjödugligt skick. Båten är byggd 1982 av elever på Norrsundsskolan, Väddö, under ledning av båtbyggaren Henrik Berensson och har tidigare deltagit i 10 Postroddar.
Postrodden.

Årets Postrodd genomfördes söndagen den 19 juni. Än en gång var vi tvungna att flytta rodden till söndagen p.g.a. hårt väder. Tyvärr kom endast 20 båtar till start på grund av detta. Totalsegrare i en lätt motvind blev finska Skedö Sandra, bästa och enda damrote åländska Alpiggen af Eckerö och bästa mixrote Väddöbåten Inger af Massum. Snabbaste rote var Doris af Gräsö. En särskild eloge även till Rolf Fagerström i Ålands haf. Han stod utan besättning när rodden flyttades tills söndagen, men lyckades ragga upp tre före detta Eckeröroddare. Tillsammans hade besättningen 122 genomförda roddar, troligen ett oslagbart rekord.

Du hittar hela resultatlistan här.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Nationaldagen.

Den 6 juni, firades som traditionellt Nationaldagen på Kaplansbacken. Mycket folk, uppskattningsvis närmare 400 personer, hade sökt sig upp till Kaplansbacken denna sköna försommardag. För underhållningen svarade Hallstaviks kammarkör och Nationaldagstalet hölls av Erik Ehrenkrona. Evenemanget var som vanligt ett samarbete mellan SPF Skutan, Väddöbygden Ideell Förening och Roslagens Sjöfartsminnesförening. 
Kaplansbacken.

Den 2-3 juni rödfärgades husen på Kaplansbacken. Tyvärr var vädret inte det bästa för målning, temperaturen låg över 25o C. Vi gjorde dock vad vi kunde.
Stockholm - Djurgårdsdagarna.

Helgen 27-29 maj deltog föreningen i Djurgårdsdagarna vid Wasamuseet i Stockholm. Vi hade en monter ihop med Väddö Turistråd och Albert Engströmssällskapet. Deltog från föreningen gjorde Susanne Olsson, Josefine Rigelius och Håkan Lundén.
Grisslehamn - Minigolfbanan.

När minigolfbanan vid Marinan i Grisslehamn öppnade för säsongen hade man satt upp en reklamskylt för museet vid hål 13.
Kaplansbacken.

Lördagen den 7 maj var det dags för vårrustning på museet. Ett tiotal medlemmar ställde upp. Museet dammsögs och städades, belysningen, larmet och värmeväxlarna gicks igenom. Hörsalen rensades på överblivna böcker, tidskrifter flyttades från nedre förrådet till arkivet. Pythagorasmotorn och Singöjullen Ingeborg som renoverats under hösten, flyttades ut från Beckhuset, m.m.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Gökotta.

På Kristi Himmelfärdsdag, den 5 maj, hade Väddö & Björkö-Arholma församling en gökotta på Kaplansbacken. Ett 50-tal personer hade kommit i rena högsommarvädret. Tjänstgörande präst var Lars-Åke Johansson. Även "Kör för alla" under ledning av Åke Pettersson deltog.
Roslagens Sjöfartsmuseum - Valborg.

Lördagen den 30 april hälsades våren välkommen med brasa, tal, körmusik, kaffe och korv. Cirka 300 personer hade tagit sig upp till Kaplansbacken för att höra Charlotte Brusewitz vårtal och lyssna till när Väddökören Canimus sjöng in våren.
Kaplansbacken.

Lördagen den 23 april, efter styrelsemötet, såg styrelsen till att trädgårdsmöblerna togs fram inför Valborgsmässofirandet.
Gästbryggan.

I mitten av april var Pelle Modin och Magnus Olsson nere vid vår brygga och skruvade ihop delarna på flytbryggan som renoverades under 2015, vilket betyder att bryggan nu är färdigrenoverad för denna gång.
Roslagens Sjöfartsmuseum - QR-koder.

Lördagen den 9 april satte Josefine Rigelius och Håkan Lundén upp de första QR-koderna på museet. Det är meningen att koderna ska byggas ut och ge mer information om olika delar av museet till våra besökare.
Årsmöte.

Sedvanligt årsmöte hölls fredagen den 11 mars på Väddö Folkhögskola. Före årsmötesförhandlingarna höll Bengt Ericsson och Rosie Hermansson ett föredrag om S/S Norrtelje och dess räddning undan skrotningsdöden. Samtliga ledamöter och suppleanter som stod i tur för omval blev omvalda. Ulf Sporrong erhöll föreningens förtjänstdiplom, Lisbeth Modin, som tyvärr inte kunde delta erhöll Botvidssons författarstipendium och Jörgen Toresson tilldelades hembygdsförbundets hedersnål. För välkomstmusiken svarade Lars Holmströms Trio. 
Beckhuset.

Förening Allmogebåtars arbete i Beckhuset pågår hela tiden. Vid årsskiftet återstod att göra nya durkar till singöjullen Ingeborg. Det betyder att Ingeborg kommer att delta i Postrodden 2016. Den nybyggda jaktkanoten har hela skrovet klart och man har börjat med bordläggningen. Efter dessa står flera båtar i kö för renovering.

© Roslagens Sjöfartsminnesförening 2022